Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

De multi ani platforma de comunicare sociala Facebook, care are peste 2 miliarde de utilizatori ,a devenit parte din viata celor mai multi dintre noi.

Timpul petrecut pe aceasta platforma variaza de la cateva minute pana la cateva ore pe zi in functie de utilizator si in functie de scopul pentru care este utilizata aceasta platforma.

Facebook ofera nenumarate posibilitati de comunicare si socializare: identificarea si pastrarea unor contacte cu fosti colegi de liceu sau de servici, comunicare video in timp real pe chat cu prietenii sau membrii unui grup, publicitate, impartasirea / exprimarea  unor comentarii / opinii / stari emotionale, crearea de pagini / bloguri personale / institutionale / jurnalistice si multe altele.

Ilfov sunt si eu 6Nu dorim sa insistam asupra a ceea ce este si ce ofera Facebook-ul. Cei care utilizeaza aceasta platforma simt in fiecare zi si stiu mai bine impactul ("pe pielea lor") pe care utilizarea acesteia, il are in asupra lor. 

Totusi, in baza unor experiente recente, dorim sa atragem atentia asupra anumitor aspecte la care ar trebui sa fim mai atenti in momentul in care utilizam aceasta platforma, pentru a reduce la minimum sansele de manipulare si expunere nedorita la propaganda electorala, mai mult sau mai putin subtila, practicata in cadrul anumitor grupuri sociale de pe Facebook constituite de persoane fizice sau de catre institutii. 

Cand este vorba de anumite grupuri, cu un scop clar si declarat si afisat transparent pe pagina acestora, lucrurile ar trebui sa fie ok, in sensul in care, intr-o masura destul de mare, stii la ce sa te astepti in momentul in care devii membru al unui asemenea grup si la continutul postat si ulterior, nu ar trebui sa fie o problema cu regulile expuse, cunoscute si asumate inainte de a intra in acel grup. 

Cu alte cuvinte, in baza prezentarii facute de administratorii grupului respectiv, viitorii membrii ai grupului, mai mult sau mai putin constient, isi definesc un anumit grad de predictibilitate asupra comportamentului pe care ar trebui sa si-l asume ca membru si de asemenea asupra comportamentului administratorilor, care si-au asumat moderarea continutului postat de acel grup.

De asemenea, presupunand ca prezentarea grupului si a modului de moderare al grupului a fost onesta, atunci, pentru utilizatorul platformei / membrii grupului, va exista o predictibilitate si a continutului care va putea fi publicat de oricare membru al grupului deci implicit va exista o predictibilitate si a naturii continutului la care fiecare membru al grupului se va expune. Deci, in acest fel, te poti proteja destul de bine, fata de un continut nedorit sau te poti bucura de continutul / datele /informatiile pe care il cauti conform intereselor si preferintelor tale si nu conform intereselor altcuiva sau influentate de alcineva. 

De exemplu, daca un anumit grup se intituleaza "Simpatizantii partidului X", si exista si o descriere explicita a regulilor pe care trebuie sa le respecte membrii si administratorii atunci poti alege liber si iti poti asuma faptul ca ai devenit membru al acelui grup aceasta fiind alegerea ta, mai mult sau mai putin corecta.

Ca si membru al unui asemenea grup nu vei mai fi mirat ca, un alt membru va lauda pe conducatorul mult iubit al partidului X sau al instiutiei Y, si nici uimit ca acestia sunt de fapt, principalul subiect de dezbatere (lauda) in cadrul grupului si nu problemele oamenilor de rand (publicul spectator) sau nu vei mai fi deranjat ca partidul X este ridicat in slavi de dimineata pana seara. De asemenea nu vei mai fi deranjat ca doar lucrurile pozitive si realizarile marete ale partidului sunt prezentate, nu si esecurile sau aspectele negative, care pot fi supuse criticii, autocriticii sau oprobiului public.

Ce ar trebui sa facem totusi, atunci cand, ca si utilizator mai mult sau mai putin naiv, crezi in prezentarea care ti se face "in avans" despre acel grup si altceva ti se serveste ca  "experienta", ca membru al grupului, sau, cand constati ca singurul avantaj pe care il ai, este ca, doar ai marit numarul "turmei" respective si de asemenea ca, nu poti posta continutul tau propriu, nu poti comenta, singurul drept pe care il ai fiind doar dreptul de a "ingurgita", pe nemestecate, fara sa poti reactiona explicit la ceea ce iti ofera administratorii acelui grup si fara sa poti de fapt contribuii, conform descrierii facute grupului respectiv?

Inainte de a da un raspuns la intrebarea de mai sus dorim sa prezentam un caz si exemplu concret, real si de actualitate in care Portalul Vox Cernica a "experimentat"  toate cele expuse mai sus.

In articolul click aici: Grupuri locale Comuna Cernica prezente pe retele sociale publicat de curand in Portalul Vox Cernica, apreciam initiativa unor locuitori ai comunei Cernica, prin care acestia incearca, in acest mod, de a se implica in viata comunitatii din care fac parte si de a participa, in masura posibilitatilor, la solutionarea problemelor si nevoilor cu care se confrunta comuna Cernica.

Mentionam in cadrul articolului respectiv, cateva asemenea grupuri si pe care le puteti revedea cu un click aici:  Inițiativa BĂLĂCEANCA - grup de suport si socializareSatul BalaceancaCernica social community, si Binele Comunei Cernica.

Dupa cum puteti vedea aceste grupuri si-au prezentat, mai mult sau mai putin, scopul si regulile de comportament pentru membrii sai, astfel incat, ca si membru al grupului sa stii cam la ce te poti astepta ca membru al acestor grupuri.

Portalul Vox Cernica a devenit membru al acestor grupuri, precum si a altor grupuri la nivel judetean (ex. IlfovRadarul PădurilorIlfov RomaniaIlfovInfo Trafic Bucuresti - Ilfov radare, accidente, stiri) in special pentru a-si promova continutul publicat pe site-ul voxcernica.ro, publicatie on-line, care si-a propus mediatizarea si oglindirea vietii social-culturale, sportive, religioase, administrative, politice, educationale, istoria locala a Comunei Cernica si de asemenea implicarea cat mai activa a locuitorilor in luarea deciziilor care ii privesc.

Pana acum, cel putin din ce cunoastem noi, nu a existat nici o cenzurare a continutului expus de catre acest portal pe paginile acestor grupuri, nici macar a "inundatiei" de anunturi publicitare ale unor persoane fizice sau firme si nici a anunturilor propagandistice ale unor partide sau institutii cum ar fi primarii sau consilii judetene.

Ilfov sunt si euDe exemplu, aproape zilnic, in grupurile relevante pentru Cernica prezentate mai sus, Consiliul Judetean Ifov (CJI), prin intermediul paginii proprii dar si cu ajutorul unor pagini de "grupuri" si #hastaguri, cum ar fi grupul:ILFOV SUNT ȘI EU! isi promoveaza activitatile si realizarile (doar cele pozitive),  realizarile presedintelui CJ, precum si evenimentele (tot pozitive) ale judetului Ilov.

Portalul Vox Cernica a preluat pe site mai multe din postarile grupului ILFOV SUNT ȘI EU! sau ale paginii CJI, relevante pentru comuna Cernica (ex. a se vedea articolul (Dilema căcăstoarelor ...din comuna Cernica.) si de asemenea a devenit membru al acestui grup tocmai in ideea de a se implica in comunitatea mai mare din care face parte comuna Cernica si anume comunitatea judetului Ilfov, asa cum ne-am alaturat si grupurilor sociale locale, prezentate mai sus.

La rubrica "Despre" a grupului ILFOV SUNT ȘI EU! se mentioneaza: 

Despre

Prima comunitate online ACTIVĂ a unui județ din România este aici!
Abonați-vă la Canalul de Youtube " Consiliul Județean Ilfov", intrați în Grupul de Facebook " Ilfov sunt și eu" și haideți să dezvoltăm împreună PRIMA COMUNITATE ONLINE care se implică.
Scrieți-ne, vizionați materialele noastre pe canalul de youtube, întrebați-ne, sugerați-ne proiecte noi.
Împreună găsim soluții!

La prima vedere, acest grup pare a fi doar un grup "public", facut de niste persoane fizice, ca multe altele care exista pe Facebook  (public in sensul ca poate vedea oricine ce se publica in acest grup si nu public ca ar reprezenta de fapt un instrument propagandistic al Consiliului Judetean Ilfov), dar de fapt nu este asumat explicit ca fiind un grup constituit oficial de o institutie si anume de Consiliul Judetean Ilfov, administrat prin angajatii sai..

Deci, aparent, grupul pare a fi unul care nu reprezinta instiutia  Consiliul Judetean Ilfov, doar face referire la un canal youtube al CJI, invita utilizatorii sa se implice in "comunitate" prin a scrie, a viziona materiale, a sugera proiecte noi.

Deci, dupa cum o sa aflati si din cele de mai jos, realizam, de fapt, ca limita la care utilizatorii pot sa se "implice" se rezuma doar la a primii ce li se "livreaza" prin postarile din acest grup, fara posibilitatea de feed-back sau reactie necenzurata. Comunicarea si interactiunea este unidirectionala, doar dinspre CJI catre membrii grupului, fiind permis doar feed-back-ul pozitiv al unor comentarii.

Dupa cum se poate vedea pe pagina acestui grup, exista doar postari ale CJI prin angajatii sai / administratori aI grupului si cel putin pana la momentul acestui articol nu am identificat vreo postare din partea vreunui alt membru al acestui grup. Doar niste comentarii pozitive ratacite prin postaril incarcate de "realizarile" ale CJI prin unele sate si comune ale judetului Ilfov.

De buna credinta, Portalul Vox Cernica s-a inscris ca membru al ILFOV SUNT ȘI EU!  crezand cu adevarat ca "Ilfov sunt si eu" si ca are ocazia inca o data sa se implice in viata comunitatii asa cum explicit sunt nvitati vizitatorii grupului. Grupul acesta "public", are in jur de 2.3 k utilizatori si 2 administratori din care o persoana "specialist in comunicare" si care este singura persoana de fapt care posteaza pe pagina grupului postand cam tot ce se posteaza de fapt pe pagina (nu grup) Facebook, oficiala a CJI.

ilfov sunt si eu 1Ceilalti membrii ai grupului care doresc sa se "implice" o pot face doar prin anumite comentarii, dar si acele comentarii sunt moderate ne-existand posibilitatea de a fi publicate imediat fara moderarea (de fapt cenzurarea) administratorilor.

Toate aceste lucruri le-am constat cu ocazia incercarii de "implicare" conform invitatiei. Portalul Vox Cernica a incercat sa posteze in acest grup un articol legat de taierile si defrisarile masive care au loc in Padurea Cernica (Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto).

Dupa cum puteti vedea in imaginile alaturate, s-a incercat postarea nu doar o data ci de mai multe ori. De asemenea am incercat sa si comentam dar tot fara succces. Pur si simplu intentia noastra de "implicare" a fost cenzurata fara nici o jena si fara nici o explicatie din partea administratorilor. Postarea respectiva si comentariul respectiv si acum sunt in "moderare" adica in analiza administratorilor. Nu au fost nici sterse nici refuzate, ci pur si simplu au ramas in analiza, incepand cu data de 1 noiembrie 2022. 

ilfov sunt si eu 2In urma acestor "experiente", de implicare si comunicare in grupul ILFOV SUNT ȘI EU!, am hotarat ca, facand reclama acestui grup ar fi cel mai potrivit mod de raspuns la faptul ca am fost "atrasi" ca membrii, dar membrii fara drept de replica si de asemenea de a atentiona pe alti doritori asupra a ceea ce este posibil sa-i astepte si pe ei, devenind membrii ai acestui grup si constatand cu stupoare, ca si noi, ca nici ei "nu sunt Ilfov". 

De asemenea atragem atentia pe acesta cale Consiliului Judetean Ilfov ca are suficiente mijloace si canale (de comunicare) prin care poate sa-si promoveze micile si marile realizari astfel incat sa nu fie nevoie de a apela la  grupuri "publice" mascate / neasumate oficial si sa utilizeze metode de cenzurare, de mult apuse (prin administratorii acestora), care nu aduc deloc cinste si nu contribuie la credibilitatea Consiliului Judetean Ilfov.

Bineinteles este dreptul oricarei persoane fizice sau juridice de a crea orice grup "public" sau "privat" pe Facebook sau pe orice platforma, dreptul la exprimare / opinie fiind un drept fundamental, dar un adevarat "specialist" in comunicare ar trebui sa stie ca, "credibilitatea" unei institutii sau a conducatorului acelei institutii este greu de castigat si de asemenea foarte usor de pierdut.

ilfov sunt si eu 3De asemenea, rugam administratorii acestui grup, daca doresc ca noi sa mai fim membrii in continuare ai acestui grup, sa permita postarea necenzurata, sau sa prezinte regulile de cenzurare si care sa fie aduse in timp util la cunostinta membrilor - adica dinainte ca cineva sa se inscrie in grup), asa cum ILFOV SUNT ȘI EU! sau oricine altcineva, poate sa posteze liber, gratis si necenzurat, in grupurile locale ale comunei Cernica sau direct in Portalul Vox Cernica.  

Rugam pe cei care au vreun dubiu cu privire la cele spuse de noi mai sus, sa incerce sa devina membrii ai grupului ILFOV SUNT ȘI EU! si sa incerce sa posteze altceva decat laude si osanale la adresa Consiliului Judetean Ilfov sau sa comenteze altceva decat: Felicitari!.

ilfov sunt si eu 4Este posibil ca, in urma publicarii acestui articol, politica de cenzurare a acestui grup sa se schimbe "in bine", in "ton" cu gandirea liberala a secolului in care traim (secolul XXI, mileniul al treilea) , ceea ce ar fi minunat. Daca nu, ca sa dam totusi raspunsul intrebarii de mai sus, in bold si italic, vom fi mai mult decat fericiti sa parasim acest grup si vom fi mai atenti cu privire la grupurile care vor sa ne "implice" in "dezvoltarea" comunitatilor, fie ele locale, judetene, nationale, internationale si de ce nu...ca tot e la moda...SF-ul... interstelare...

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV