- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Creat: 28 Februarie 2021 28 Februarie 2021
- Accesări: 3285 3285
Actualizare: 26 mai 2021
In articolul Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii 1930? va prezentam un fragment dintr-o editie speciala a ziarului Stegul Rosu din 1960, gasit in spatele unui tablou al unui consatean din satul Balaceanca. Dupa mai multe cautari si cu ajutorul D-lui Adrian Tone (colectionar al mai multor ziare de dinainte de 1989) si al D-lui Ciotoran Nicolae, va prezentam in cadrul albumului de mai jos, editia speciala din 23 Aprilie 1960 pentru "comuna Balaceanca, Raionul Branesti" si care anunta inaugurarea noii infiintate gospodarii agricole colective "Ilie Pintilie" in cadrul careia, cu entuziasm, 302 familii si-au unit laolalta cele 749 de ha de teren agricol.
Titlul poate induce in eroare dar, nu, nu este o editie speciala despre santierul prezent dintre Cernica si Caldararu, adica despre bataia de joc pentru peisajul definitiv pierdut si alte "beneficii" cu care s-au ales localitatile comunei Cernica. Aceste lucruri au fost prezentate mai demult in articolul: "CERNICA RACORDATA LA AUTOSTRADA A2. POTENTIAL PROGRES, DAR CU CE PRET ? CINE CREDETI CA SUNT ADEVARATII BENEFICIARI ?!" Din pacate ceea ce vedem acum este chiar mai rau decat anticipasem. Si toate acestea pentru ca pintenul de teren intre Caldararu si Cernica este administrat de localitatea Fundeni si a carei solutionare administrativa in instanta treneaza de multi ani. Pentru cei care nu inteleg despre ce este vorba, ii poftim sa faca o vizita intre localitatile Cernica, Caldararu si Balaceanca. Toti banii din impozite se vor duce in bugetul localitati Fundeni, Calarasi, iar locuitorii comunei Cernica se aleg si se vor alege cu toate externalitatile negative (ex. poluarea aerului, fonica, estetica etc.).
Astazi dorim sa va prezentam doua editii ale publicatiei "Steagul Rosu" din 29 aprilie 1958 si 29 august 1960 si care prezentau (in editii speciale) activitatile agricole si nu numai (inclusiv imagini), precum si stadiul inscrierii gospodariilor din satele comunei Cernica in G.A.C. (Gospodariile Agricole Colective). Aceste publicatii ne-au fost puse la dispozitie de Dl. Adrian Tone, un colectionar de publicatii editate dinainte de 1989 si caruia dorim sa-i multumim pentru contributia dumnealui, de a aduce la lumina, franturi din istoria comunei Cernica. Despre aceasta publicatie precum si alte detalii puteti gasii detalii si in articolul "CE POVESTESTE O MONOGRAFIE A SATULUI CALDARARU, CERNICA, DIN ANII 1930?"
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.