plan

Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Din cauza dimensiunilor si numarului de pagini va rugam asteptati incarcarea acestora daca este cazul) In cele ce urmeaza va prezentam un document care, credeti-ne, va va tulbura cu siguranta si care ridica o multime de semne de intrebare despre cum ar fi trebuit sa arate comuna Cernica astazi si ce s-a realizat de fapt in ultimii 42 de ani in comuna Cernica. Este vorba de planul de sistematizare al comunei Cernica din anul 1970 elaborat de Institutul de Proiectare Bucuresti pentru Consiliul Popular Judetean Ilfov, acesta fiind desecretizat, putand sa vi-l punem si Dvs. la dispozitie. Veti afla o multime de date istorice, inclsiv de la acea vreme despre fiecare din satele componenente ale comunei Cernica: Balaceanca, Caldararu, Tanganu, Posta si binenteles Cernica. Veti afla cum in loc ca satenii sa fie batuti pentru ca isi arunca acum un bat in lac pentru un amarat de "caras" (caldarareni stiu de ce), ar fi trebuit sa se plimbe si ei cu vaporasul sau sa practice sporturi nautice (macar o "vasla" la barca) , nu doar sa se plimbe anumiti "domni" cu miniahturile, deocamdate parcate pe malurile lacului. Veti vedea ca in loc ca suprafata lacului Cernica sa fie micsorata din cauza

molozului si gunoaielor aruncate in ultimii ani, acesta ar fi trebuit sa fie curatat complet de stuful de pe malurile sale si sa fie marit iar sistemul de irigatii extins. Veti mai afla ca ar fi trebuit de mult ca in comuna Cernica sa existe surse de apa potabila si canalizare centralizata. Veti afla ca, de asemenea, gazele nu ar fi trebuit sa mai fie inca o problema pentru Cernica. Veti afla date concrete despre "averea" si domeniul public al comunei Cernica, de care la acest moment nu prea se mai stiu multe sau nu mai stu "cei multi". Veti afla despre dotarile social-culturale care ar fi trebuit sa existe in locul celor nefolosite de acum sau a unor scoli inchise.

Veti vedea cum sit-ul arheologic de la Caldararu ar fi trebuit sa fie inclus intr-un circuit turistic si nu plimbat de la un proprietar la altul in speranta ca undeva, candva va putea fi teren liber pentru constructii. Veti afla despre variantele de amplasare ale portului Bucuresti si despre variantele de traseu al canalului Bucuresti Dunare. Dupa cum bine stiti inca se discuta despre posibilitatea realizarii acestui proiect. Binenteles ca nu suntem naivi, si nici nostalgici si nu credem ca "viitorul" aratat in acest document ar fi fost chiar unul mai bun decat cel prezent, dar, daca aveti rabdare si veti lua fiecare dn domeniile prezentate mai sus si veti compara cu ce s-a realizat pana acum sau ce se intampla acum cu lacul, padurea, islazul, infrastructura si viata socio-culturala in general, e greu sa nu iti pui (macar) o intrebare, deloc indecenta: dar ce-ar fi fost daca ?! Daca acest proiect ar fi apucat macar sa fie finalizat sau macar inceput ? sau cu ce a fost mai bun pana acum, experimentul capitalist decat decat cel comunist ?! (cel putin pentru locuitorii din Cernica). Asteptam comentariile si raspunsurile Dvs. Suntem siguri ca vor fi extrem de interesante.

 

Comentarii   
crispat
0 # Secretul neruşinoscrispat 18-04-2012 11:42
Felicitări domnului Ciotoran pentru efortul deosebit pe care îl depune spre a aduce la lumină istoria, ba chiar şi viitorul alternativ al acestor locuri. Nu înţeleg de ce erau secrete aceste documente -- în afară de faptul că ne demoralizează prin comparaţia trecut-prezent, cel puţin la anumite capitole. Pe vremuri, socialismul ne purta pe căi greşite spre un ţel corect, călcându-ne în picioare pentru a ne face bine cu forţa, iar scopul scuza mijloacele. Acum, nimic nu le mai scuză.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # secretul...arme i secreteAdministrator 18-04-2012 18:33
intradevar un document extraordinar care nu are nimic de-a face cu zvonurile lansate la acea vreme, anume ca, in urma acestui proiect satele noastre ar fi urmat sa fie stramutate. Oricum, lucruri de importanta mult mai mica erau secrete, daramite ditamai un asemenea proiect cu caracter strategic pentru dezvoltarea acestei zone. Acum, canalul prinde bine economiei romanesti ca si multe alte lucruri facute de Ceausescu. Acest canal nu a fost ideea lui Ceausescu, idea a aparut in 1864, când un trimis al lui Alexandru Ioan Cuza la Paris comunica propunerea unui grup de capitaliști francezi de a canaliza Dâmbovița “de la București și chiar mai sus spre Oltenița” și de a înființa o companie de navigație. A se citi ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Dun%C4%83re-Bucure%C8%99ti Oricum acum si probabil multi ani de acum inainte nu se vor gasi resursele financiare necesare pentru finalizare. Pentru noi cei din Cernica acest document este important pentru ca intradevar putem face comparatii in prezent intre ce era in domeniul public si ce mai este in prezent si cine beneficiaza de fapt de pe urma caderii lui Ceausescu. Din nefericire nici macar iluzia de democratie nu se incearca a fi mentinuta, asa, macar, de ochii occidentului, si noii "mosieri" au inceput sa-si arate "bodyguard-zii" pe fata pe luciul lacului, prin paduri si alte plaiuri...comun itare...si macar daca aceste mosii ar fi o mostenire "a la Malaxa" dar pana acum nu am auzit de linii descendente nici ale vornicului Cernica sau ale lui Radu Captaru...ci doar de concesiuni/priv atizari sau alte tranzactii interesante dintre cei care, ar trebuii sa reprezinte interesele publice si asa zisii capitalisti ai vestului, ba pardon sud-estului.. salbatic din Romania...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # Palatul Cernicacrispat 18-04-2012 12:46
Foarte interesant: ruinele palatului vornicului Cernica se află sub apele lacului (pag.21)!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # Unde nu-i cap, nu e nici proiectcrispat 18-04-2012 19:04
O altă chestie tare mi se pare faptul că se prevedeau 4 benzi pe Şoseaua Cernica şi 6 benzi între Căldăraru şi Cernica. E adevărat că nici răposatu nu le-a făcut, din 1975 până în 1989, dar măcar cineva se gândise. În zilele noastre, oare cui mai pasă că, dacă se vor mai construi cumva case şi vile pe toate terenurile disponibile, cozile de maşini între Pantelimon şi Cernica vor fi interminabile? Iar dacă mai apare şi portul la Brăneşti sau chiar la Cernica... Important e să aibă terenurile aflate la vânzare pe marginea drumului suprafaţă cât mai mare, nu? Aşa o fi, nu zic, dar numai pentru unii... După noi, exproprierea!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # expropieri ...expressAdministrator 18-04-2012 19:41
pai "expropierile". .sau stramutarile de terenuri...au inceput prin 2006 cand satenii mai batrani sau mai tineri erau incantati cu cativa euroi...pe mp...toata lumea de la vladica la opinca se transformase in agent imobiliar...dac a te duceai la primarie sa ceri planul cu tarlaua ta...atunci sa vezi secret de stat...Ceausesc u cu portul lui era mic copil...informa tia era "clasificata" si monopol de stat...eu personal mi-am gasit tarlaua pe un plan de la un vecin mai norocos...dar doar partial norocos..ca facea parte din cei stramutati...pr in toata primaria plutea un mister si o tensiune de plecai de acolo cu dureri de cap...ti se spunea ca daca nu iti lucrezi pamantul ti-l ia statul inapoi...mai cu vorba buna...mai fortat...multi si-au vandut terenurile sau s-au trezit ca sunt proprietari pe alte tarlale....sose lele si alte "minuni" de infrastructura nu s-au facut inca pentru ca nu se pusese stapanire pe tot ce trebuie...de ce sa platesti mai mult...daca prin lipsa infrastructurii poti sa platesti mai putin...si de ce sa faci totul odata...ca doar alegeri sunt doar odata la patru ani...ce realizari sa mai prezinti dupa atata "amar" de mandat....?!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Pitigoi
0 # Palat gelu apostolPitigoi 26-04-2012 11:37
Da' ruinele palatului d-lui primar gelu apostol le-ati vazut?
Undeva pe langa manastirea Cernica. Cu teren de fotbal, o avea si piscina ca nu se vede in spatele casei. Da' mergeti sa-i faceti niste poze sa vada si oamenii cum s-a dezvoltat de la boutique la conac pe perioada mandatelor sale.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV