Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

Prezentarea acestei gazete pe site vine in urma unor comentarii pe marginea rolului portalului Vox Cernica in relatia cu  utilizatorii/vizitatorii sai si de asemenea pentru a incerca o prezentare mai detaliata a utilitatii portalului pentru cetatenii comunei Cernica. Incep prin a va spune cate ceva despre istoria acestei gazete care, din pacate a fost editata intr-un singur numar in iunie 2003, cu ocazia concertului Vox Cernica si a campionatului de fotbal Cupa Cernica editia II. In acele vremuri, eram unul dintre "inocentii" comunei care,

cuprins de nostalgiile copilariei, credea ca poate sa reinvie ceea ce a fost frumos in copilaria lui in Caldararu.

Si asta la ani de zile dupa ce a fusesem prins in mrejele si vartejul dezvoltarii mai mult sau mai putin capitaliste din Romania. In 2002 cu un pic de timp mai mult la dispozitie am initiat anumite evenimente (pentru detalii a se citi si articolul click aici: ("Amintiri despre Vox Cernica") in comuna Cernica cu speranta ca ceva se va schimba in viata sociala a comunei. Dupa primul eveniment din 2002, visam la concerte, la spectacole, la concursuri de tot felul intre tinerii din comuna si copii scolilor generale si la o anumita efervescenta a comunitatii in toate aspectele ei. Acum imi dau seama ca visam la "cai verzi pe pereti".

Era prea devreme, oamenii de-abia se descurcau de pe o zi pe alta si inca eram ametiti de tranzitia fara de sfarsit care le confirma pe zi ce trece ca "deasupra" nu mai era nimeni care sa-i traga de maneca si sa le dea un (macar) un loc de munca. Starea de "lipsa grijei de maine" era o stare demult uitata ca si locurile de munca de la intreprinderile din jurul Bucurestiului aflate in plin proces de trecere din proprietatea "tuturor" in mainile capitalistilor de astazi. Din ce in ce mai des vedeam cum, oameni aproape de maturitate si care pe vremuri se numarau printre minunile de "flacai" din sate,  acum se innecau in bautura ingrosand numarul alcoolistilor comunei.

Dupa ce am citit monografiile publicate pe site, am vazut ca alcoolismul a fost dintotdeauna una din poblemele unora dintre noi, si nimeni nu s-a gandit de ce acest fenomen este atat de raspandit in comuna noastra. Alcoolismul este doar una din multele probleme care ar avea nevoie sa fie aduse in constiinta publica si pe care speram, cu ajutorul vizitatorilor carora le este dedicat acest portal, sa le scoatem la lumina, sa le dezbatem si impreuna sa vedem ce solutii pot fi gasite pentru rezolvarea lor. Spun impreuna, pentru ca, din pacate Vox Cernica sau orice alt portal sau oricare ziar sau orice institutie sau autoritate locala nu poate face nimic daca nu exista comunicare intre noi, daca de la vorbe nu se trece la fapte si daca spiritul civic si de comunitate nu renaste. In continuare ne vom plange ca nimeni nu face nimic. Problemele sau subiectele exista, sunt reale, sunt cunoscute dar nu intereseaza decat pe cei care sunt afectati de ele.

Nu toti stim de toate problemele care exista in comuna Cernica si ceva de care nu am auzit nu ne intereseaza. "Si de ce m-ar interesa ?", ar putea intreba cineva. Tot cineva ar putea da un raspuns simplu: "ceva care afecteaza comunitatea in care traiesc, in final ma afecteaza si pe mine si ceva care ma afecteaza pe mine, mai devreme sau mai tarziu va afecta comunitatea".

Anii 2005-iunie 2009 au reprezentat cumva o bula de aer pentru multi dintre satenii care au avut pamant si care nu au tinut atat de mult la el. Satenii nostrii au fost cuprinsi, ca si restul romanilor, de febra imobiliara a ultimilor ani si speranta unei imbogatiri usoare a pus stapanire pe sufletele lor. Subiectele fierbinti ale zilei erau: vecinul care a reusit sa-si vanda pamantul pe "miliarde" si cum sa fac la fel ca vecinul meu, vila care si-a facut-o unul sau altul si masinile care au inceput sa zburde pe drumurile proaspat astfaltate etc. Dintr-o data, "de la vladica la opinca", de la muncitor (de tarani nu mai poate fi vorba in comuna noastra) la functionar,  meseria de agent sau intermediar imobiliar a devenit "bratara de aur". Niciodata o meserie nu a fost invatata atat de repede si de bine si niciodata spiritul organizarii si cooperarii nu a inflorit atat de repede. Terenuri care alta data erau destinate agriculturii sau picnicurilor la iarba verde, acum sustin casele si veniturile noilor sau vechilor locuitori ai comunei Cernica.

Pana si lacul Cernica a devenit prada si halci intregi din luciul apei au fost transformate in teren bun de vanzare (nu trebuie decat sa aruncati o privire pe Google Earth pe imaginile istorice, incepand cu 2004 pana in 2010 sau pe anunturile de vanzari terenuri si puteti vedea aceasta trista metamorfoza care aduce acum milioane de euro. O multime de afaceri mai mici sau mai mari au inflorit si pe teritoriul comunei noastre in urma carora unii, "cocotandu-se" pe coama valului au castigat, altii, care s-au lasat convinsi ca vor face afacerea vietii lor au ramas cu buza umflata. Acum, in 2010,  cand aerul din balonul imobiliar inca mai fasaie  si faza deziluziilor e pe sfarsite, acel spirit de organizare si cooperare a ramas fara obiect. Nu mai sunt prea multi cumparatori solvabili care sa contribuie la economia locala. Anunturile de vanzare s-au inmultit si "promotiile" au inceput sa apara. Din pacate pentru unii si din fericire pentru altii, lucrurile au inceput sa intre in normalitate.

Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Problemele  comunitatii noastre trebuie sa ne intereseze in primul rand pe noi si cumva trebuie sa le rezolvam tot noi. Asa cum fiecare dintre noi joaca un rol in familie sau la servici sau intr-o afacere, cumva trebuie sa ne asumam un rol si in cadrul comunitatii. Unii sunt cetateni sau membrii ai unei comunitatii iar altii sunt reprezentantii ai acelei comunitatii. Raportul dintre acestia nu poate fi decat unul. Reprezentantii acelei comunitati sunt in slujba comunitatii pe care o reprezinta si nu invers. Interesele comunitatii in ansamblul ei trebuie sa fie aparate si nu doar anumite interese si preferinte individuale sau de grup. Asa cum spunea cineva pe acest portal, rolul unui ziar sau al altui mijloc de informare este acela de...informare sau de "aducere la cunostinta". Vox Cernica poate fi un mijloc de comunicare si de informare pentru comunitate dar nu in sensul clasic al unui ziar, unde un grup de ziaristi se "informeaza" si dupa aceea "comunica" prin tiparirea si distribuirea ziarului respectiv.

Din pacate, nu exista resursele necesare redactarii unui ziar. Au existat anumite incercari asa cum a fost si Gazeta de Cernica sau Gazeta de Branesti sau alte gazete locale. Astfel de gazete nu pot rezista si nu se pot autosustine din punct de vedere financiar, atat timp cat publicul careie i se adreseaza nu este suficient de numeros. Gazeta de Cernica a fost editata si tiparita intr-un timp record de 4 zile de catre mine, D-l Bolboja Vasile si un fost angajat al primariei Marin Florian care ne-a ajutat  la tehnoredactarea lui. Entuziasmul si dorinta de a face ceva au fost resursele principale in editarea lui.

Unii au fost incantati de perspectiva de a exista un ziar local iar altii au ramas indiferenti. Asta se intampla acum si cu portalul Vox Cernica, unii sunt bucurosi ca Cernica a intrat "in spatiul public virtual" cu un portal modern,  altii sunt indiferenti sau nu foarte fericiti. Printre cei bucurosi se numara cei care, din fata calculatorului si comfortul caminului lor pot sa se exprime in acest portal si sa aduca la cunostinta publicului problemele, interesele sau preocuparile lor locale. Desigur tehnologia poate face minuni dar, in cazul nostru, tehnologia in sine nu inseamna nimic daca nu e folosita de catre cei carora le este adresata. Rolul meu si pe care mi l-am asumat acum multi ani si anume acela de "concetatean de servici" mi l-am mai jucat inca o data atunci cand am facut acest portal.

Portalul nu este altceva decat o invitatie la dialog, comunicare si cooperare. La aceasta invitatie au raspuns  cativa dintre concetatenii nostrii si numarul lor e in crestere. Totusi as vrea sa precizez un lucru foarte important: portalul se bazeaza pe contributia directa a vizitatorilor sai. Nu pe contribuitia lor financiara, pentru ca deocamdata nu e cazul, ci pe "exprimarea" lor ca cetateni ai comunei si vocea lor care spune ca," da, ne pasa ce se intampla in jurul nostru". Din fericire portalul nu este organizat sub forma unei echipe redactionala in care doar "unii" scriu si alti citesc ce le serveste acea echipa. Orice cititor/vizitator poate sa si scrie si sa devina cel putin "gazetar" amator. Utilizatorii Vox Cernica pot sa fie nu doar consumatori de informatie ci si furnizori de informatie. Pot scrie o stire din satul lor (care nu e nimic altceva decat un raspuns la intrebarile simple:  cine, ce, cand, unde, de ce), pot sa-si spuna opinia cu privire la orice aspect al vietii lor, pot sa vorbeasca de pasiunile lor, pot sa-si anunte un eveniment personal sau comunitar, pot sa discute pe forum sau pe chat si pot de asemenea sa dea un anunt la mica publicitate. Portalul poate fi oglinda comunei noastre si posibilitatile de folosire si reflectare sunt practic nelimitate. In acelasi timp reprezinta o "poarta" de intrare in spatiul virtual al comunei noastre si un loc unde pot fi concentrate informatii utile sau iar comunitatea noastra poate fi prezentata din toate perspectivele sale relevante (social, cultural, economic, etc.). Acum existam si noi in spatiul virtual si nu doar pe Facebook (la nivel individual) si depinde de noi daca vrem sa fim prezenti sau nu (ca si comunitate) prin acest portal.  Daca vrem si avem ceva de aratat lumii, acum putem sa o facem fara sa mai asteptam "vreo" presa centrala pentru a "jurnaliza" si viata noastra la nivel de comunitate.

Desigur, ar fi de preferat ca ceea ce putem arata sa fie un motiv de mandrie pentru locuitorii comunei Cernica, dar nu putem prezenta doar "realizarile" fara sa mentionam problemele si reciproca. Portalul a fost conceput astfel incat sa fie cat mai interactiv pentru cei carora le este adresat si sa-i ajute sa comunice intre ei iar problemele sa poata fi expuse de oricine are un calculator si o legatura la internet (si mai de curand un "telefon destept") si acestea sa fie dezbatute si cunoscute de catre "publicul" comunitatii Cernica si nu numai. Vox Cernica poate garanta expunerea publica a acestor probleme, fara cenzura (doar cu respectarea unor reguli simple) dar nu poate garanta rezolvarea lor.  

Aceasta este treaba celor care au atributii in acest sens, dupa caz, in functie de natura acestor probleme. Sunt foarte bucuros  cand vad oameni carora le place acest portal si ca utilizarea acestui portal a inceput sa-si indeplineasca menirea principala: aceea de comunicare intre noi si pentru noi. Din aceasta cauza pot sa va spun ca vocea oricaruia dintre Dvs. este garantata pe acest portal iar rolul meu de "admin" va continua atat timp cat interesul de folosire a acestui mijloc de comunicare va fi suficient de mare astfel incat sa se justifice intretinerea lui.

De asemenea, asteptam aparitia unor tineri talentati si pasionati, reprezentanti ai tinerei generatii care sa continue aceasta munca voluntara inceputa in 2002, de a prezerva si de a duce mai departe informatiile (deja) istorice despre comunitatea noastra concentrate in acest portal pana acum. As vrea sa termin asa cum terminam un articol din Gazeta de Cernica: acum stiti in a cui curte este acum "mingea".

A se citi si:

Avanpremiera. Concert Vox Cernica

Portret de folkist: Mihai Bolboja - o voce nedescoperita inca !

Colinde dedicate...Pustnicul, 2002

Gazeta de Cernica. Amintiri, amintiri

In curand. Integral petrecerea de la restaurant Pustnicul. 2002

Pagina Facebook