- Scris de Vasile Bolboja Vasile Bolboja
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Creat: 22 Mai 2010 22 Mai 2010
- Accesări: 28475 28475
Un grup de entuziaşti iubitori de istorie şi natură locală din comuna Cernica au inceput pregatirea excursiilor tematice: "Monumente, zone istorice si naturale ale comunei Cernica". Mai multe itinerarii vor fi stabilite ( a se vedea video cu un click aici si album foto aici) in urmatoarea perioada si va fi elaborata o monografie a locurilor de interes istoric local pentru comuna Cernica, in scopul promovarii si prezervarii lor. Dar să prezentăm “temerarii”. Începem cu oaspetele nostru de onoare: Walter Dionisie, cunoscut muzician, un vechi prieten al locuitorilor comunei noastre prezentator al manifestările cultural-sportive care au devenit istorie: primele 3 ediţii ale Cupei Cernica la fotbal, între anii 2002-2004. Continuăm cu Lilian Iordache, administratorul portalului VOXCERNICA, Nicu Ciotoran şi “Crispat”, responsabilul de
istorie locală şi respectiv talentatul colaborator al aceluiaşi portal, localnicii Ion Sava, Dumitru Preda, Ion Constantin-Godăcel, ghidul nostru, fostul pădurar, Sterea Preda şi semnatarul acestor rânduri. Plecarea s-a făcut din partea nordică a satului Tânganu, exact de lângă locaţia legendarei mănăstiri Tânganu care, acum este acoperită în întregime de necruţătoarea şi... insensibila vegetaţie.
Am continuat pe sub “Autostrada Soarelui” şi am ajuns la “Valea lui Găman”, apoi am trecut pe lângă cocheta, izolata minicabană gestionată de pădurarul acelui sector, Burcea Ştefan – “Fane Paduraru”, am cotit spre nord, am ajuns lângă fostul miniaeroport militar german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acum acoperit cu o tânără pădure, ni se spune, realizarea regretatului pădurar Cărăbuş Dumitru, “Conu” cum era cunoscut...
La acea intersecţie a fost descoperită, fotografiată, “Crucea pădurarului”, monument care ascunde o tragică crimă petrecută în anii de demult, pe care noi, după documentarea necesară, o vom prezenta în viitorul apropriat. Am făcut un popas la celebrul reper local, “Puţul de piatră” acum acoperit de natură şi...nepăsare. Imaginile de lângă fostul “puţ” au fost, totuşi, şocante: zeci de copaci de mari dimensiuni care au crescut în balta din apropiere au fost răsturnaţi de o teribilă furtună şi îşi expuneau privirilor noastre... falnicile rădăcini.
Ne-am continuat drumul spre satul Cernica, am trecut pe lângă “Casa Pădurarului”, am intrat în amintitul sat prin locul unde se construieşte o frumoasă şi cochetă mănăstire de maici. Biserica şi chiliile sunt în construcţie şi locul ales este superb: la îngemănarea dintre satul Cernica, pădurea Cernica şi, spre sud, valea, candva a Colentinei, care se strecura discret şi protector spre mănăstirea Tânganului... Am făcut transbordarea... auto până în partea de vest a comunei Cernica, lângă satul Căldăraru, pe malul lacului Cernica.
Ne-am oprit pe locaţia fostului sat medieval Mărăcineni, plasat înspre nordul actualului sat Căldăraru, în spaţiul dintre pădurea Căldăraru şi lacul Cernica. Aproape de malul lacului a fost vizitat şi fotografiat “însemnul” (adică crucea) care consemnează existenţa fostei mănăstiri de maici Iezeru. Tot pe acest site arheologic se afla cea mai mare Necropola Neolitica din muntenia unde cu ocazia sapaturilor la satul medieval Maracineni au fost descoperite in jur de 370 de morminte din epoca neolitica.
Imaginile văzute de pe locaţia fostei mănăstiri Iezeru sunt superbe: spre est, binecunoscutul lac Cernica în continuarea căruia se aşterne liniştit şi pitoresc satul Cernica cu extensia sa înspre mănăstirea Cernica, numită “Ograzile”, terenul de fotbal, Institutul Teologic Adventist, clădirile Întreprinderii de Proteze si o pădure de ... vile...Aici s-a încheiat o superbă zi în care am parcurs comuna noastră pe diagonala est-vest. Urmează să diversificăm aceste itinerarii turistice şi pe alte... diagonale...şi cu mai mulţi participanţi.
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.