- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Creat: 29 Mai 2023 29 Mai 2023
- Accesări: 1466 1466
Vă prezentăm harta istorică (interactiva) a zonei Cernica (si nu numai) de acum aproape 170 de ani, realizată în perioada 1856 - 1859 de catre Imperiul Habsburgic. Veti putea vedea pe unde trecea fostul curs al Dambovitei precum și al Colentinei între Caldararu (Kalderar) si Cernica (Cernika), pana unde se intindea Padurea Cernica, cum se numea firul de apa care parcurge aceasta padure, cum se numea satul Manolache la acea dată, câte case aveau satele din actuala comuna Cernica si multe altele.
În Peninsula Balcanică, în secolele 18 și 19, Imperiul Otoman era în declin, Imperiul Habsburgic (și Imperiul Rus) devenind tot mai puternice. Situate între aceste trei imperii, Moldova și Valahia (acum partea de est și de sud a României) erau state vasale ale Imperiului Otoman, dar uneori erau ocupate de habsburgi (sau de ruși). Habsburgii au realizat de două ori studiul topografic și harta acestor două țări, în perioada a două ocupații.
Primele studii / măsurătri și hărți detaliate au fost făcute între 1788 și 1791. Hărțile Hotinului și Moldovei de Vest au fost realizate de Hora von Otzellowitz.
Harta Valahiei a fost realizată de Specht. Aceste hărți ar putea fi considerate ca făcând parte din primele măsurători militare ale Imperiului Habsburgic. Aceste foi de hartă sunt nepublicate până în prezent: foile originale sunt păstrate în Arhivele de Război din Viena, cu o copie în Biblioteca Academiei din București.
Al doilea studiu detaliat și hărți au fost făcute între 1855 și 1864 la o scară de 1:57.600. Zona acestui studiu și a hărții a fost doar Valahia. Măsurătorile au fost conduse de August von Fligely. Aceste hărți ar putea fi considerate ca făcând parte din cel de-al doilea studiu militar al Imperiului Habsburgic.
A doua măsuratoare a Imperiului Habsburgic al Țării Românești (Fligely).
Circumstanțele măsurătorilor: În timpul războiului din Crimeea, Austria a ocupat Țara Românească și Moldova ca forță de menținere a păcii din august 1854 până în martie 1857. Conform contractului, Țara Românească trebuia să plătească o sumă pentru a obține o copie a hărții realizate de austrieci.
Organizația de topografie a fost Institutul Austriac de Geografie Geografică Militară (Militärgeographisches Institut, MGI) și a fost condusă de August von Fligely. Scară și foi de hartă: Harta a fost realizată la scara 1:57.600 pe mai multe foi; fiecare foaie are o dimensiune de 63 x 42 cm. Harta conține 112 foi de hărți (și harta index, foaia de titlu și legenda).
Zona și perioada sondajului: Zona acestei anchete și hărți este doar Țara Românească. Sondajul a luat parte în 1855 și 1856. Conținutul hărții: harta a fost similară cu hărțile celui de-al doilea sondaj militar.
Harta a fost desenată în două versiuni: versiunea originală, austriacă (desenată între 1856 și 1859) și versiunea copiată pentru România de Szathmári Pap Károly (Carol Pop de Satmari) în 1864. (Fligely 1859, Szathmári 1864).
Pentru (+) marirea / (-) micsorarea hărții, glisați cu două degete pe ecranul telefonului sau utilizați rotița mouse-ului prin rotire sus sau jos.
Pentru mai multe detalii a se vedea si documentele de mai jos
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.