In premiera absoluta si dupa aproape 100 de ani, portalul Vox Cernica va prezinta in exclusivitate, o noua fila din istoria comunei Cernica si a satelor sale. Datoram acest lucru D-lui Ciotoran Nicolae, o persoana pasionata de istoria locurilor natale. Impreuna cu dansul, echipa Vox Cernica a asistat la fotografierea pentru prima data in ultimul secol, a planurilor generale si de detaliu cu privire la improprietarirea satenilor din arealul comunei Cernica, realizata prin Reforma Agrara de la 1921. Aceste planuri au fost elaborate de catre  Ministerul Agriculturii si Domeniilor prin Casa Centrala a Cooperatiei si Impropietaririi Satenilor, Directia Cadastrului si a Lucrarilor Tehnice. Veti putea vedea detalii despre cum anumite mosii ale marilor latifundiari din acele vremuri, au fost lotizate si transferate bunicilor si strabunicilor nostri din comuna Cernica. De asemenea in aceste planuri se pot studia

Reforma agrara 1921 in comuna cernica
Reforma agrara 1921 comuna Cernica, Ilfov.
delimitarile  dintre satele comunei Cernica si a altor vecini ai comunei noastre de la acea vreme. Atentionam pe cititorii nostri ca anumite denumiri ale localitatilor difera usor fata de ceea ce sunt astazi numele satelor comunei Cernica iar anumite toponimii nu mai exista astazi.  Speram de asemenea ca aceste planuri sa ajute administratia si primaria comunei noastre in a face lumina, odata pentru totdeauna, in disputele teritoriale pe care comuna Cernica le are cu vecinii sai. In viitorul apropriat ne propunem realizarea unei emisiuni in care sa va explicam in detaliu aceste planuri precum si semnificatia si importanta acestei reforme agrare pentru predecesorii nostrii si pentru locuitorii contemporani ai comunei Cernica. Pana atunci va recomandam o revedere a necesitatii acestei reforme prin lecturarea urmatoarelor materiale de mai jos. Asteptam de la Dvs. intrebari specifice in legatura cu aceste planuri, iar noi vom incerca sa va raspundem in limita posibilitatilor.

A se citi si:

Traim in Fundeni sau in Cernica ?! Dovezi limite teritoriale. Interviu cu Nicolae Ciotoran, istoric local Cernica.

Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963 (pag 36-39 cu privire la aplicarea reformei agrare din 1921 in satul Caldararu, Cernica)

Un sat intr o carte 1Un sat intr o carte 2Un sat intr o carte 3

Un sat intr o carte 4

 

 

 

Reforma agrară din 1921

Cum s-a aplicat reforma agrară din 1921. Ţăranii au intrat pe mâna cămătarilor şi a băncilor, care i-au exploatat fără milă

Reforma agrară din 1921 şi loturile demonstrative

Reforma agrara 1921 in comuna Cernica.

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV