Prin amabilitatea preotului paroh al bisericii parohiale din satul  Cernica, Sorin Popa, astazi avem placerea sa va prezentam spre lectura, Sinodiconul (condica) bisericii Cernica. Ralizata in jurul anului 1968 de catre cunoscutul preot Gheorghe Badie, acest document contine o multime de detalii cu privire la istoria bisericii din Cernica, preotii care au slujit in aceasta biserica precum si detalii privind istoricul satului Cernica, cimitirului, manastirii Tanganu, alte evenimente istorice.

Preotul Badie, a fost transferat la biserica Cernica la 1 -martie-1939, de la parohia Brostenii Noi, judetul Ialomita fiind unul dintre cei mai

longevivi preoti atat ca varsta (1908-2000) cat si ca activitate parohiala in cadrul bisericii Cernica. Preotul Badie s-a remarcat indeosebi prin realizarea a doua lucrari reprezentand contributii la realizarea a doua monografii despre Manastirea de Calugarite Iezerul Vorniceasa (Caldararu) si Manastirea Tanganu si pe care va invitam de asemenea sa le revedeti (click aici).

Preot Dr Gheorghe Badie 60 ani Biserica CernicaCu aceasta ocazie va anuntam ca Asociata Vox Cernica, impreuna cu Primaria Cernica si parohiile din satele comunei Cernica precum si cu alte persoane pasionate de istoria comunei Cernica, a demarat de mai mult timp activitatile necesare pentru realizarea unei monografii istorice a comunei Cernica, care sa valorifice datele si informatiile istorice cu privire la satele comunei Cernica, adunate de catre membrii asociatiei in ultimii 10 ani.

Invitam pe aceasta cale pe toti cei care doresc sa contribuie la realizarea acestei monografii sa ne contacteze pentru detalii. Orice fotografii mai vechi, documente, marturii (in special a batranilor din sate) etc. care pot releva ceva cu privire la istoricul comunei Cernica sunt binevenite astfel incat acest istoric sa fie prezervat cat mai bine si prin intermediul lucrarilor si prezentarilor din cadrul portalului Vox Cernica, iar generatiile viitoare sa beneficieze de un acces cat mai facil la acest istoric, in actuala deja, era digitala.

Cu ocazia unei documentari recente pe "teren", in satul Posta, (si nu numai), am constatat ca sunt din ce in ce mai putini batranii din satele noastre care sa poata spuna ceva relevant cu privire la istoricul mai indepartat sau relativ recent al satelor din comuna Cernica. Fapte, evenimente, povestile din satele comunei Cernica se pierd definitiv odata cu acestia. Nu mai intereseaza pe nimeni amintirile acestora despre vremurile apuse, nici chiar pe batranii insisi, problemele "contemporane" prevaland in fata celor de natura istorica.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV