"Institutul de Arheologie a executat în vara fiecărui an dela 1960 pina acum, cercetari arheologice pe terenul situat intre padurea Caldararu si lacul Cernica, in raza satului Caldararu linga comuna Cernica, descoperind in acest loc monumente vechi care se insira din mileniul IV î.e.n. pînă la sfîrșitul secolului XVIII-lea."

Va prezentam o adresa a Institutului de Arheologie catre Consiliul Popular al comunei Cernica în care se solicita redeschiderea a doua drumuri de acces catre șantierul arheologic și care fuseseră blocate cu garduri și porți închise cu lacăte de către fostul C.A.P. Căldăraru. Rezoluția finală a Consiliului Popular a fost în final aceea de a

sit arheologic caldararu cernica institutul arheologic adresa consiliul popular cernica 1970 cantacuzino 1sit arheologic caldararu cernica institutul arheologic adresa consiliul popular cernica 1970 cantacuzino 2se reamenaja drumul deteriorat de pe coama coastei Caldararu, paralel cu malul lacului Cernica si de a se da o cheie si "tov." Gheorghe Cantacuzino, conducătorul cercetărilor arheologice din această zona. În acest fel a fost redeschis menținut vechiul drum și care era inclus in planurile de sistematizare (și până in zilele noastre) de la fosta stație de pompare și până la locul numit de către noi căldărăreni "La morți" adică la locul unde au fost descoperite trei monumente istorice de importanța majoră clasa A: Necropola neo-enolitică cu 362 de morminte, satul medieval Măracineni și Mănăstirea Iezerul de maici. Acest teren a aparținut postelnicului Radu Captariu (sec. XVI) care a trăit pe aceste locuri, fii lui vânzand terenul, satul și reședința catre marele vornic Cernica. Tot aici a fost descoperit mormântul soției acestuia, jupânița Chiajna.

 

A se citi și:

Reședințele boierești din Țara Românească-Cristian Nicolae Apetrei (pag 173-174)

Radu captariu caldararu 1

radu captariu 2

 

 

 

 

Satul Medieval Maracineni in lumina cercetarilor arheologice de la Caldararu, Cernica.

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica. O noua abordare

Monumente istorice. Comuna Cernica

Pregatire itinerarii excursii tematice. Partea II-a.

Contributiile Preotului Dr. Gheorghe Badie la monografiile manastirilor Tanganu si Iezerul-Vorniceasa, Caldararu-Cernica.

Adresa Muzeului de Istorie si Arta al municipiului Bucuresti catre Primaria Cernica. Monumente istorice. 1992.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV