- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Personalitati locale Personalitati locale
- Publicat: 12 Martie 2022 12 Martie 2022
- Creat: 12 Martie 2022 12 Martie 2022
- Accesări: 2549 2549
Care este felul în care ne alegem destinul muzical? Cum optăm pentru un instrument căruia ajungem să îi dăruim ore zilnice, apoi ani de studiu?
Răspunsul studenților, profesorilor, sau viitorilor studenți ai Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" la aceste întrebări se leagă de întâmplări și povești de viață dintre cele mai captivante, și, de cele mai multe ori, de prezența acelui "cineva" care ne-a intuit potențialul, ne-a descoperit talentul.
Despre o astfel de experiență, experiența proprie, ne releatează în prima parte a interviului atașat Conf. univ. dr. Constantin Andrei, profesor de chitară în cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima", interpret de mare succes și director al Extensiei ANMGD Piatra-Neamț.
Și pentru că o dezvoltare profesională în domeniul artistic este condiționată de prezența unui mentor, dar si a unui colectiv care să asigure sprijinul necesar viitorilor muzicieni de valoare, Conf. univ. dr. Constantin Andrei ne oferă cel puțin 3 motive pentru a alege ANMGD. Pentru mai multe informații legate de admiterea la ANMGD accesați cu încredere site-ul www.amgd.ro
A se citi si:
- Categorie: Personalitati locale Personalitati locale
- Publicat: 16 Noiembrie 2009 16 Noiembrie 2009
- Accesări: 10314 10314
Chitara Clasica
TRIO ANDREI
Sunt multi din locuitorii comunei Cernica care au auzit de baietii lui "Nata". Dar acesti baieti sunt mai cunoscuti in tara si in strainatate decat in locurile unde si-au petrecut copilaria. Vorbim de trei frati exceptionali, virtuosi ai muzicii clasice si anume de Constantin Andrei, Aurelian Andrei si Adrian Andrei care nu au vrut
sa faca nici un compromis cu arta muzicala si nu s-au pierdut in mrejele muzicii comerciale, desi in acele vremuri tentatiile erau foarte mari. Imi aduc aminte cand acestia frecventau clasa de chitara clasica a profesorului Sihota de la Scoala Populara de Arta din Bucuresti si de vizitele la ei acasa cand totdeauna ii "prindeam" la repetitii...si ma uitam la degetele lor batatorite si muncite pe corzile de plastic ale chitarelor dedicate muzicii clasice. Ani si ani de munca asidua si sacrificii pentru a darui urechilor o muzica pe care nu o intelegeau foarte multi din prietenii, vecinii si rudele lor...Acest lucru si multe alte intamplari din viata lor nu i-a descurajat pentru ca s-au nascut pentru a ne uimii cu frumusetea artei si sufletelor lor...Intamplator sau poate nu, fac parte din comunitatea Cernica si ne face o placere deosebita sa vii prezentam in continuare (mai jos puteti gasi si site-ul oficial unde puteti vedea mai multe detalii):
Constantin ANDREI s-a născut la 13 iunie 1966 la Bucureşti. Este absolvent al Academiei de Arte "G. Enescu" din Iaşi, promoţia 1995.
În prezent este Conf. Universitar Doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca şi la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamţ. Are un palmares bogat, participând la diverse manifestări artistice atât în ţară cât şi peste hotare, cum ar fi Festivalul de Chitară clasică de la Sinaia (1983 - 1990) sau Primăvara Muzicală de la Praga (1990).
A cântat ca solist sub bagheta dirijorilor: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Peter Sbârcea şi Robert Houlihan. În anul 2000, alături de fraţii săi Aurelian şi Adrian, formează Trio-ul de chitare susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii din ţară. Numele său mai este legat şi de înfinţarea la Cluj-Napoca, a primului Festivalului Internaţional de Chitară Clasică (2003) al cărui iniţiator şi Director artistic este.
Începând cu anul 2003 este invitat pentru a susţine cursuri de măiestrie şi recitaluri la Castres-Franţa.
Aurelian ANDREI s-a născut la data de 28 martie 1970 la Bucureşti. A absolvit Academia de Arte "G. Enescu" din Iaşi în 1995 făcând parte din aceiaşi promoţie de absolvenţi universitari cu specialitatea chitară clasică alături de fratele său Constantin.
Actualmente este profesor de chitară clasică la Liceul de Muzică "D. Lipatti" din Bucureşti.
A participat la majoritatea ediţiilor Festivalului de Chitara clasică de la Sinaia, obţinând trei premii, cel mai important fiind cel din 1988, locul I la muzică de cameră în duo cu Constantin ANDREI.
Îmbraţişând formula de duo, susţine împreună cu acesta recitaluri pe scenele următoarelor instituţii: Ateneul Român, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Botoşani, Craiova, Piatra-Neamţ (cu ocazia "Vacanţelor Muzicale") şi Castelul Corvineştilor din Hunedoara.
Are imprimări la Radio Bucureşti (cardex) şi Televiziune. Din 1993 a participat la cursurile de master-class ale chitariştilor Costas Cotsiolis, John W. Duarte, M. Sadanowsky, Claire Stancu-Deleure şi de asemenea ale cvartetului de chitare din Champagne-Ardennes (Franţa).
Interviuri si recitaluri - Trio Andrei:
Adrian ANDREI s-a născut la 19 ianuarie 1977 la Bucureşti, a urmat cursurile Liceului de Muzică "D. Lipatti" din Bucureşti între anii 1991-1995. Tot în acea perioadă a început să compună primele lucrări pentru chitară solo. Între anii 1996-2001, a urmat cursurile Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca..... la clasa de chitară a prof. Constantin ANDREI, iar din 1997 a studiat compoziţia cu prof. univ. dr. Dan Voiculescu.
Participă la numeroase concursuri unde câştigă premii şi menţiuni.
Începând din anul 2000 este membru în Trio-ul de chitare ANDREI împreună cu fraţii săi Constantin şi Aurelian. Anul 2002 a reprezentat apariţia primului CD al Trio-ului, CD ce cuprinde şi lucrarea sa Elegie în amurg.
Creaţia sa cuprinde 38 de opusuri, lucrări dedicate în mare parte chitarei clasice, o parte din ele sunt deja publicate de edituri prestigioase cum ar fi Musical Publisher Company - Cluj-Napoca 2002, Arpeggione - Cluj-Napoca 2004, Starborn Music - Ţara Galilor, Les Proctions d`OZ şi cuprind lucrări solo, lucrări camerale (două chitare, trei chitare, pian şi chitară, violoncel şi chitară) şi un Concert pentru 3 chitare şi orchestră de cameră compus în 2004.
Constantin Andrei a adus chitariştii lumii la Cluj
Născut în 13.06.1966, la Cernica (Bucureşti)
Educaţie: Doctor în muzică, conf. univ în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Familie: Căsătorit
Este unul din primii chitarişti cu diplomă din România, absolvent al primei generaţii de licenţiaţi ai specializării „chitară” din ţară, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.Constantin Andrei este numele de care se leagă existenţa şcolii de chitară din Cluj. A iniţiat în oraşul de pe Someş unul din cele mai prestigioase festivaluri de profil din Europa.
A înfiinţat şcoala de chitară clujeană
A fost remarcat în 1995 în cadrul celebrului festival de la Piatra Neamţ „Vacanţe Muzicale”, de Alexandru Fărcaş, rectorul de la acea vreme al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, care i-a propus să formeze prima clasă de chitară din cadrul instituţiei, ocupându-se totodată şi de şcolirea elevilor Liceului de Muzică, care doreau să fie iniţiaţi în lumea chitarei clasice.
A devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi şi solicitaţi chitarişti români, concertând în cadrul celor mai importante evenimente de profil din lume. Experienţa l-a recomandat să-şi dorească să pună şi Clujul pe harta lumii chitarei clasice, însă ideea de a organiza Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, nu i-a aparţinut.
Cel mai important festival de chitară din ţară
„Ţin minte că am susţinut un concert la Casa Municipală de Cultură alături de fraţii mei, sub numele de «Trio Andrei». Recitalul a avut un real succes, iar publicul a fost unul numeros, ceea ce l-a determinat pe domnul Ucu Bodiceanu să-mi propună să mă ocup de acest festival”, îşi aminteşte muzicianul.
Dacă la prima ediţie din 2003 festivalul a avut doar participare naţională, în scurt timp a devenit cel mai prestigios eveniment de profil din România şi unul dintre cele mai aprecitate din Europa. „E un mare plus cultural pentru Cluj existenţa unui asemenea festival, care, în opinia mea, după cel de film, e festivalul de cea mai mare amploare. Complexitatea lui îl poziţionează ca fiind cel mai important din ţară şi, poate, şi din Europa”, a explicat Constantin Andrei, care deţine funcţia de preşedinte al festivalului .
Sponsorii nu ştiu ce e chitara clasică
Chiar dacă acum este un considerat un eveniment cultural de mare ţinută, muzicianul susţine că organizarea lui este una extrem de dificilă, şi asta pentru că sponsorizările sunt greu de obţinut, în condiţiile în care mulţi dintre potenţialii sponsori nu ştiu ce înseamnă chitara clasică şi muzica acesteia: „Muzica de chitară este mai puţin promovată, pentru că nu există formate de televiziune care să o poată prezenta.
Important este, însă, că publicul care o cunoaşte este unul de calitate şi o apreciază la justa ei valoare”. Evenimentul-concurs a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi a adunat la Cluj în perioada 17-22 august chitarişti de renume mondial, printre care şi Duo Melis, considerat de specialişti drept cel mai în formă duo mondial al momentului.
De ce v-aţi dorit acest festival la Cluj?
Clujul merita să aibă acest festival şi avea nevoie de un astfel de eveniment, care este acum pe buzele celor mai mari chitarişti din lume. Clujul este un oraş cultural de mare ţinută. Este oraşul potrivit pentru un asemenea festival, atât ca şi gazdă şi locaţii disponibile, cât şi ca potenţial turistic.
E greu să organizaţi un festival de asemenea amploare?
E nevoie de mare curaj, pentru că, să se nască un astfel de festival, e foarte uşor, însă să-l ţii în viaţă şi să-I creşti nivelul de la o ediţie la alta e mai mult decât dificil. Întâi de toate tre să ţi-l asumi. E ca şi un copil, trebuie să crească, dar să o facă şi frumos şi sănătos.
Ce-i place
„Nu prea am timp liber de foarte multă vreme încoace, însă îmi place să ma plimb cu bicicleta, să citesc o carte recomandată de soţia mea, dar şi să merg la film, deşi n-am mai făcut-o de foarte mult timp, din lipsă de timp şi din cauza faptului ca tehnologia permite acum vizionarea lor acasă”, a mărturisit muzicianul.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile care aduc nefericre celorlaţi, să pierd vremea fără rost, iar din punct de vedere muzical, bălăcăreala care are loc la televizor, acea muzică uşoară pe ritmuri de manele. Când aud aşa ceva, schimb imediat postul”, a declarat Constantin Andrei.
articol preluat din Adevarul.ro
Asa cum mentionam la sectiunea "Celebritati si vedete locale -click aici", portalul VoxCernica va incerca sa va prezinte cat mai multe din persoanele care fac cinste comunei noastre prin realizarile lor profesionale si nu numai. Acum pe VoxCernica TV Live puteti viziona mai multe concerte ale Trio Andrei. Pentru cei care nu stiau deja, Trio Andrei este compusa din fratii Constantin (45 ani), Aurel (40 ani) si Adrian Andrei (34 ani), originari din comuna Cernica. Cine ar fi crezut ca de aici, din "patria" unora din cei mai renumiti lautari, unde muzica lautareasca si manelele au fost si sunt inca in mare voga, trei baieti, au plecat din aceasta comuna si au putut arata lumii cum se poate folosii chitara si pe alte ritmuri decat cele "din buric". Celor trei frati le-ar fi fost foarte usor sa abordeze acest gen de muzica si la acest moment cu siguranta ar fi fost alaturi de alte vedete ale manelelor. Au preferat insa o cale mai lunga si mai grea si care nu aduce faima peste noapte nimanui care se aventureaza pe taramul "clasic" al muzicii. Pentru mai multe detalii despre realizarile lor profesionale si daca acesti frati si consateni au reusit sau nu sa castigeadmiratia iubitorilor de muzica clasica din Romania si mai ales din strainatate click aici. Incepand de astazi, in videoclipurile de mai sus, avem placerea sa va prezentam un interviu cu Trio Andrei realizat de TVR 3 in data de 30 noiembrie 2010 cu ocazia Sfantului Andrei. Cu aceasta ocazie a fost sarbatorit Trio-ul Andrei, odata pentru ziua numelui dar si pentru implinirea a 10 ani de activitate artistica, activitate marcata prin cele doua concerte care au avut loc la Sinagoga din Bistrita pe 27 martie 2010 si pe 28 martie la Academia de Muzica din Cluj. Interviul este realizat in duplex de TVR 3 cu Andrei Constantin din studioul TVR Cluj si cu Aurel si Adrian Andrei din studioul TVR 1 din Bucuresti. De asemenea puteti viziona si trei concerte sustinute de fratii Andrei si anume:
Nota: Interviul si videoclipurile pot fi vizionate si aici: VoxCernica Channel - click aici si arhiva video VoxCernica TV Live- rubrica Muzica- click aici
1. J.S. Bach- Concert in re major pentru trei chitare
BWV 1064 (original pentru trei clavecine): - Allegro, Adagio, Allegro
Festivalul International de Chitara, Bucuresti 9-16 feb 2005
Concert Sala Radio Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune.
Orchestra de camera Radio, dirijor: I. Ionescu-Galati
Solisti: Trio Andrei- Constantin Andrei, Aurel Andrei, Adrian Andrei
2. A. Vivaldi - concertele in Do major si Re major pentru chitara si orchestra
Academia de Muzica "Gh. Dima-Cluj, Concert Antonio Vivaldi, orchestra "Lituaria" condusa de Titus Flueras, solist Constantin Andrei
3. Recital Cameral, Muzeul de Arta - Satu Mare.
In program lucrari de: L. Boccherini, A. Piazzola, G. Bizet, A. Andrei
De la minutul 02:39
- Georges Bizet - Carmen Suite - Cantec gitan - Seguidilla - Entre'acte - Intermezzo - Habanera
De la minutul 18:29 - Anonim - Trei cantece populare sud-americane - Cancao - Faz hoje um ano - El Cachimbo
Biss: Adrian Andrei - Fantezie Dobrogeana
- Categorie: Stiri recente Stiri recente
- Publicat: 28 Martie 2011 28 Martie 2011
- Accesări: 5819 5819
Joi, 31 martie 2011, orele 22:00, pe TVR3 se va difuza emisiunea U Campus care va avea ca subiect clasa de chitara de la Academia de Muzica "Gh. Dima" din Cluj-Napoca condusa de consateanul nostru Constantin Andrei, originar din comuna Cernica. In aceasta emisiune vor putea fi vizionati" si ""audiati" si elevii sai: Constantin Valentin anul II, Ani Gaidarova anul II, Farkas Szabolcs anul IV, Viorela Filimon master I, Alina Suciu master II. Emisiunea va cuprinde interviuri, discutii pe marginea premiilor obtinute de catre studenti si despre participarea lor la programul Erasmus in Germania, Austria etc. Recitalurile din aceasta emisiune vor fi atat solo cat si in formula de trio chitare. Cei care inca nu stiu cine este consateanul nostru
Constantin Andrei si de asemenea pentru alte emisiuni sau concerte ale lui si fratilor sai pot afla mai multe detalii in articolele publicate anterior: click aici si aici . Dupa ce va fi disponibila inregistrarea acestei emisiuni o veti putea revedea si pe VoxCernica TV Live.
- Scris de Asociatia Asociatia
- Categorie: Personalitati locale Personalitati locale
- Publicat: 08 Decembrie 2016 08 Decembrie 2016
- Creat: 08 Decembrie 2016 08 Decembrie 2016
- Accesări: 3292 3292
Va prezentam cel mai recent concert sustinut de consateanul nostru Andrei Constantin (Cernica), in cadrul grupului Duo Melos. Concertul a fost sustinut in data din 6.dec. 2016 la Sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, impreuna cu violonistul Titus Flueras. Constantin Andrei face parte din prima generaţie licenţiată de absolvenţi de chitară clasică din România. Este în prezent profesor universitar doctor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, membru în grupurile Duo Melos,Trio Andrei şi iniţiator şi organizator al Festivalului Internaţional de Chitară “Transilvania”. Mai multe detalii despre
Andrei si fratii sai Aurelian si Adrian, muzicieni de asemenea, puteti regasi aici: Constantin, Aurelian si Adrian Andrei
Alte interviuri:
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.