Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Chitara Clasica

TRIO ANDREI

Trio AndreiSunt multi din locuitorii comunei Cernica care au auzit de baietii lui "Nata". Dar acesti baieti sunt mai cunoscuti in tara si in strainatate decat in locurile unde si-au petrecut copilaria. Vorbim de trei frati exceptionali, virtuosi ai muzicii clasice si anume de Constantin Andrei, Aurelian Andrei si Adrian Andrei care nu au vrut

sa faca nici un compromis cu arta muzicala si nu s-au pierdut in mrejele muzicii comerciale, desi in acele vremuri tentatiile erau foarte mari. Imi aduc aminte cand acestia frecventau clasa de chitara clasica a profesorului Sihota de la Scoala Populara de Arta din Bucuresti si de vizitele la ei acasa cand totdeauna ii "prindeam" la repetitii...si ma uitam la degetele lor batatorite si muncite pe corzile de plastic ale chitarelor dedicate muzicii clasice. Ani si ani de munca asidua si sacrificii pentru a darui urechilor o muzica pe care nu o intelegeau foarte multi din prietenii, vecinii si rudele lor...Acest lucru si multe alte intamplari din viata lor nu i-a descurajat pentru ca s-au nascut pentru a ne uimii cu frumusetea artei si sufletelor lor...Intamplator sau poate nu, fac parte din comunitatea Cernica si ne face o placere deosebita sa vii prezentam in continuare (mai jos puteti gasi si site-ul oficial unde puteti vedea mai multe detalii):

Andrei, Aurelian, Adrian Constantin - Trio Andrei

Constantin ANDREI s-a născut la 13 iunie 1966 la Bucureşti. Este absolvent al Academiei de Arte "G. Enescu" din Iaşi, promoţia 1995.

În prezent este Conf. Universitar Doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca şi la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamţ. Are un palmares bogat, participând la diverse manifestări artistice atât în ţară cât şi peste hotare, cum ar fi Festivalul de Chitară clasică de la Sinaia (1983 - 1990) sau Primăvara Muzicală de la Praga (1990).

A cântat ca solist sub bagheta dirijorilor: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Peter Sbârcea şi Robert Houlihan. În anul 2000, alături de fraţii săi Aurelian şi Adrian, formează Trio-ul de chitare susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii din ţară. Numele său mai este legat şi de înfinţarea la Cluj-Napoca, a primului Festivalului Internaţional de Chitară Clasică (2003) al cărui iniţiator şi Director artistic este.

Începând cu anul 2003 este invitat pentru a susţine cursuri de măiestrie şi recitaluri la Castres-Franţa.

Aurelian ANDREI s-a născut la data de 28 martie 1970 la Bucureşti. A absolvit Academia de Arte "G. Enescu" din Iaşi în 1995 făcând parte din aceiaşi promoţie de absolvenţi universitari cu specialitatea chitară clasică alături de fratele său Constantin.

Actualmente este profesor de chitară clasică la Liceul de Muzică "D. Lipatti" din Bucureşti.

A participat la majoritatea ediţiilor Festivalului de Chitara clasică de la Sinaia, obţinând trei premii, cel mai important fiind cel din 1988, locul I la muzică de cameră în duo cu Constantin ANDREI.

Îmbraţişând formula de duo, susţine împreună cu acesta recitaluri pe scenele următoarelor instituţii: Ateneul Român, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Botoşani, Craiova, Piatra-Neamţ (cu ocazia "Vacanţelor Muzicale") şi Castelul Corvineştilor din Hunedoara.

Are imprimări la Radio Bucureşti (cardex) şi Televiziune. Din 1993 a participat la cursurile de master-class ale chitariştilor Costas Cotsiolis, John W. Duarte, M. Sadanowsky, Claire Stancu-Deleure şi de asemenea ale cvartetului de chitare din Champagne-Ardennes (Franţa).

Interviuri si recitaluri - Trio Andrei:

Adrian ANDREI s-a născut la 19 ianuarie 1977 la Bucureşti, a urmat cursurile Liceului de Muzică "D. Lipatti" din Bucureşti între anii 1991-1995. Tot în acea perioadă a început să compună primele lucrări pentru chitară solo. Între anii 1996-2001, a urmat cursurile Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca..... la clasa de chitară a prof. Constantin ANDREI, iar din 1997 a studiat compoziţia cu prof. univ. dr. Dan Voiculescu.

Participă la numeroase concursuri unde câştigă premii şi menţiuni.

Începând din anul 2000 este membru în Trio-ul de chitare ANDREI împreună cu fraţii săi Constantin şi Aurelian. Anul 2002 a reprezentat apariţia primului CD al Trio-ului, CD ce cuprinde şi lucrarea sa Elegie în amurg.

Creaţia sa cuprinde 38 de opusuri, lucrări dedicate în mare parte chitarei clasice, o parte din ele sunt deja publicate de edituri prestigioase cum ar fi Musical Publisher Company - Cluj-Napoca 2002, Arpeggione - Cluj-Napoca 2004, Starborn Music - Ţara Galilor, Les Proctions d`OZ şi cuprind lucrări solo, lucrări camerale (două chitare, trei chitare, pian şi chitară, violoncel şi chitară) şi un Concert pentru 3 chitare şi orchestră de cameră compus în 2004. 

Constantin Andrei a adus chitariştii lumii la Cluj

N

andrei constantin cernica chitara clasica
andrei constantin
ăscut în 13.06.1966, la Cernica (Bucureşti)
Educaţie: Doctor în muzică, conf. univ în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Familie: Căsătorit

Este unul din primii chitarişti cu diplomă din România, absolvent al primei generaţii de licenţiaţi ai specializării „chitară” din ţară, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.Constantin Andrei este numele de care se leagă existenţa şcolii de chitară din Cluj. A iniţiat în oraşul de pe Someş unul din cele mai prestigioase festivaluri de profil din Europa.

 

A înfiinţat şcoala de chitară clujeană A fost remarcat în 1995 în cadrul celebrului festival de la Piatra Neamţ „Vacanţe Muzicale”, de Alexandru Fărcaş, rectorul de la acea vreme al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, care i-a propus să formeze prima clasă de chitară din cadrul instituţiei, ocupându-se totodată şi de şcolirea elevilor Liceului de Muzică, care doreau să fie iniţiaţi în lumea chitarei clasice. A devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi şi solicitaţi chitarişti români, concertând în cadrul celor mai importante evenimente de profil din lume. Experienţa l-a recomandat să-şi dorească să pună şi Clujul pe harta lumii chitarei clasice, însă ideea de a organiza Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, nu i-a aparţinut. Cel mai important festival de chitară din ţară „Ţin minte că am susţinut un concert la Casa Municipală de Cultură alături de fraţii mei, sub numele de «Trio Andrei». Recitalul a avut un real succes, iar publicul a fost unul numeros, ceea ce l-a determinat pe domnul Ucu Bodiceanu să-mi propună să mă ocup de acest festival”, îşi aminteşte muzicianul. Dacă la prima ediţie din 2003 festivalul a avut doar participare naţională, în scurt timp a devenit cel mai prestigios eveniment de profil din România şi unul dintre cele mai aprecitate din Europa. „E un mare plus cultural pentru Cluj existenţa unui asemenea festival, care, în opinia mea, după cel de film, e festivalul de cea mai mare amploare. Complexitatea lui îl poziţionează ca fiind cel mai important din ţară şi, poate, şi din Europa”, a explicat Constantin Andrei, care deţine funcţia de preşedinte al festivalului . Sponsorii nu ştiu ce e chitara clasică Chiar dacă acum este un considerat un eveniment cultural de mare ţinută, muzicianul susţine că organizarea lui este una extrem de dificilă, şi asta pentru că sponsorizările sunt greu de obţinut, în condiţiile în care mulţi dintre potenţialii sponsori nu ştiu ce înseamnă chitara clasică şi muzica acesteia: „Muzica de chitară este mai puţin promovată, pentru că nu există formate de televiziune care să o poată prezenta. Important este, însă, că publicul care o cunoaşte este unul de calitate şi o apreciază la justa ei valoare”. Evenimentul-concurs a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi a adunat la Cluj în perioada 17-22 august chitarişti de renume mondial, printre care şi Duo Melis, considerat de specialişti drept cel mai în formă duo mondial al momentului.
De ce v-aţi dorit acest festival la Cluj?

Clujul merita să aibă acest festival şi avea nevoie de un astfel de eveniment, care este acum pe buzele celor mai mari chitarişti din lume. Clujul este un oraş cultural de mare ţinută. Este oraşul potrivit pentru un asemenea festival, atât ca şi gazdă şi locaţii disponibile, cât şi ca potenţial turistic. E greu să organizaţi un festival de asemenea amploare?
E nevoie de mare curaj, pentru că, să se nască un astfel de festival, e foarte uşor, însă să-l ţii în viaţă şi să-I creşti nivelul de la o ediţie la alta e mai mult decât dificil. Întâi de toate tre să ţi-l asumi. E ca şi un copil, trebuie să crească, dar să o facă şi frumos şi sănătos.
Ce-i place

„Nu prea am timp liber de foarte multă vreme încoace, însă îmi place să ma plimb cu bicicleta, să citesc o carte recomandată de soţia mea, dar şi să merg la film, deşi n-am mai făcut-o de foarte mult timp, din lipsă de timp şi din cauza faptului ca tehnologia permite acum vizionarea lor acasă”, a mărturisit muzicianul. Ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile care aduc nefericre celorlaţi, să pierd vremea fără rost, iar din punct de vedere muzical, bălăcăreala care are loc la televizor, acea muzică uşoară pe ritmuri de manele. Când aud aşa ceva, schimb imediat postul”, a declarat Constantin Andrei.

articol preluat din Adevarul.ro

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV