- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Stiri recente Stiri recente
- Creat: 12 Iulie 2023 12 Iulie 2023
- Accesări: 1154 1154
Tabara educativ-culturala “CalatorESTI” va poposi în aceasta vara in Cernica, unde 50 de copii vor lua parte la activitatile sustinute de scriitoarele Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Mihaela Cosescu si Cristina Beatrice Preda, cineasta Anca Ciuclaru si artistii Alina Tudor si Razvan Neagoe.
Comunicat de presa
CălătoreEŞTI – Aventură spre creativitate, prietenie şi frumos
“The journey of a thousand miles begins with a single step.”
(Lao Tzu)
Vacanţa de vară este aici! Iar pentru fiecare copil este momentul ideal să descopere noi pasiuni, să fie în mijlocul aventurii, să îşi facă prieteni noi şi amintiri care să îl bucure peste ani. Pentru că ne dorim ca această fericire să fie împărtăşită de un număr cât mai mare de copii, Asociaţia pentru Creativitate, prin sprijinul oferit de AFCN, organizează în această vară o tabără ce va îmbina în mod armonios o serie de activităţi cultural-educative menite să sprijine modelarea învățării alternative în comunităţile dezavantajate.
CălătorEŞTI este propunerea noastră adresată unui grup de 50 de copii din Cernica, Ilfov, proveniţi din familii vulnerabile. Timp de 10 zile, în curtea grădiniţei din localitate, literatura, arta dramatică, ceramica, arta fotografică vor stârni, cu siguranţă, interesul elevilor invitaţi să participe la atelierele Asociaţiei pentru Creativitate. Nu uităm însă jocul, căci el este principalul motor al demersului nostru! Iar acest moment se adresează şi părinţilor care sunt încurajaţi să se bucure alături de copiii lor şi să comunice cu ei prin intermediul jocului. Familia devine astfel sprijin pentru cei mici în această călătorie pe tărâmul imaginaţiei şi creativităţii. Alături de noi sunt cadrele didactice din Şcoala Nr.1 din Cernica, care şi-au dorit ca elevii lor să participe la diverse activităţi din sfera educaţiei nonformale.
Atelierele proiectului CălătorEŞTI vor fi coordonate de 7 artişti cu o mare experienţă în domeniul educaţiei. Patru scriitoare – Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Mihaela Coşescu şi Cristina Beatrice Preda, îi invită pe copii în lumea poveştilor şi sunt gata să înceapă cele mai captivante ateliere de storytelling. Personificarea firului narativ se va realiza în cadrul orelor de artă dramatică, coordonate de Anca Ciuclaru. Folosind tehnici teatrale și mecanismul jocului ca bază pentru dezvoltarea abilităților naturale ale copiilor, aceştia vor învăța, într-o manieră creativă și distractivă cum să rezolve și să răspundă provocărilor, să-și gestioneze propriile emoții și să se adapteze la dinamica grupului.
Din tărâmul poveştilor ajungem să explorăm frumuseţea localităţii Cernica prin intermediul fotografiei, alături de artistul Răzvan Neagoe. Elementul natural este completat de lutul care va prinde formă în mâinile copiilor îndrumaţi de Alina Tudor, artist ceramist. Atelierele de ceramică, fotografie și de experiment vizual vor avea drept modele de inspiraţie componente naturale specifice locului, fie că e vorba de plante şi animale sau de alte elemente familiare. În acest mod, cei mici vor conştientiza frumuseţea şi bogăţia naturală a localităţii Cernica, un prim pas pentru evoluţia viitoare a copiilor şi comunităţii.
Lucrările realizate în timpul atelierelor vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii ce va fi organizată la începutul anului şcolar în incinta unităţii de învăţământ.
CălătorEŞTI şi comunitatea din Cernica
Cernica este cunoscută drept un important punct de atracţie turistică şi culturală, datorită mediului natural, istoriei şi mânăstirilor din zonă. Din păcate, interesul educativ şi cultural este îndreptat mai mult către turiştii care vizitează zona şi nu spre locuitori. Cele mai recente date indică rezultate mai multe decât îngrijorătoare în ceea ce priveşte dorinţa familiilor de a le oferi o educaţie copiilor. La școală sunt înscriși 244 de elevi, dintre care 172 la ciclul primar. Rata de abandon de la ciclul primar la cel gimnazial este de peste 50%, ceea ce generează probleme sociale grave, având în vedere vârsta adolescenței și tentațiile care apar în medii sărace, cu comunități de romi.
Școala din Cernica rămâne astfel suspendată între dificultățile financiare ale familiilor din comună, diversitatea etnică și discriminarea de șanse care apare automat în medii rurale de mici dimensiuni, și lipsa unei perspective reale de dezvoltare chiar dacă situarea în proximitatea unei mari metropole oferă această iluzie. Mai ales din această perspectivă, „CălătorEȘTI” reprezintă un proiect de intervenție culturală, care pune pe primul loc modelarea învățării alternative într-o comunitate dezavantajată cultural.
Despre Asociaţia pentru Creativitate
Prin proiectele noastre (Carte ÎmParte, Poveşti Desenate, Ateliere cu poveşti, Poveştile prind viaţă prin creativitate) ne dorim să oferim unui număr cât mai mare de copii din medii vulnerabile posibilitatea de a beneficia de activităţi care să îi stimuleze şi să îi sprijine în parcursul lor educaţional. În ultimii ani, prin aceste iniţiative, sute de copii din Bucureşti, Chiajna, Buftea, Chitila sau cei din mediul online din alte zone ale ţării, au luat parte la atelierele Asociaţiei pentru Creativitate. Atenţia noastră se îndreaptă, de asemenea, şi către profesori şi părinţi, cei care îi susţin zi de zi pe aceşti copii.
Sinceritatea bucuriei copiilor a fost dublată de cele două nominalizări în finala Galei Premiilor AFCN pentru proiectele Poveşti Desenate şi Carte ÎmParte.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Vă mulţumim,
Echipa proiectului CălătorEŞTI
Blog: http://academiadecreativitate.ro/proiecte/
Facebook: https://www.facebook.com/asociatiaptcreativitate?locale=ro_RO
Instagram @asociatiapentrucreativitate
Monica Tataru
Asociatia pentru Creativitate
0737030391
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.