Comuna noastră Cernica a fost mereu, mereu furnizoare de personalități naționale în diverse medii. Evident nu putea să lipsească fotbalul…! Nume precum Dumitru Manea, Gigel Bucur, Cristian Sava, Petre Nica, Dumitru Sava, Ion Nica și alții au făcut parte din panoplia complexă a fotbalului românesc.

Aceștia au apărut de nicăieri, din neant? Nu.

De aceia vă propunem un “recurs la memorie” din anul 1961, când (Oh, tempora!) a avut loc primul meci inter-școlar între selecționatele celor două școli de ciclul doi existente pe teritoriul comunei noastre - Cernica și Tânganu.

Precizăm că, începând cu anul școlar 1960/61, a fost înființată Școala “de 7 clase” în Tânganu. Așadar, cei născuți în Tânganu în anul 1948 au urmat ciclul doi (clasele 5-7) în Cernica.

Cei născuți în Tânganu în anul 1949 și următorii au urmat ciclul doi în satul lor natal. De aceea a fost posibil acest “eveniment istoric” - o dispută fotbalistică între cele două școli din aceiași comună. Dar să intrăm în amănuntele meciului propriu-zis.

Acesta s-a desfășurat pe noul teren de fotbal din satul Tânganu amenajat în anul 1960, în centrul urbei. Data disputei: toamna anul 1961. Dintre componenții echipa din Cernica enumerăm, în primul rând pe Dumitru (Mitică) Manea.

Apoi pe alții din acest trio cernicaș-căldărărean-tângănean : Oprea Dumitru, Gheorghe Constantin-Titel, Petre Gheorghe-Țâru, Tudor Mihai - (Cernica), Arghirescu Constantin, Rahat Florea-Goreață, Iordache Dumitru-Mocioacă - (Căldăraru) și Ion Constantin-Godăcel, Pârvu D Nicolae-Pocăitu, Dumitrică Florea-Verde, Stoian Vasile - (Tânganu).

În echipa tângăneană au evoluat : Iordache Marin -Zanea, Istrate Dumitru- Rilă, Mușat Constantin-Cioabă, Tache Mircea, Tudor Nicolae-Pleau, Dumitru Ion -Țânțaru, Matei Ion-Mică, Nicoară Sterică-Damian, Zamfir Constantin-Duță, Ivan Virgil-Coțomeagă, Oprea Gică-Câcă și alții.

Scorul a fost de 5-4 pentru echipa școlii din Cernica grație evoluției, “locomotivei” - Mitică Manea - care a marcat 3 goluri….
Precizări importante –

Cei din echipa Tânganului erau din clasele 5-6, cei din Cernica din clasele 5-7. De ce? Simplu: în școala din Tânganu nu se ajunsese la clasa a 7-a…!

Mitică Manea a fost la o selecție a clubului Steaua, admis și a devenit component de bază al selecționatelor de juniori și tineret ale clubului și ale Naționalei României. Ca senior a fost mulți ani component al echipei Sportul Studențesc. A jucat, în anul 1976, în echipa Națională a României… Precizăm că la selecție – în anul 1962 - avea 14 ani (născut în decembrie 1948)…Nu parcursese nici una din etapele de azi: Copii-juniori-tineret-seniori..

Așadar recursul nostru la istoria fotbalului cernicaș… are un fundament …solid…

23 mai 2024 Vasile Bolboja

A se citi si:

107 pagini de istorie fotbalistica a comunei Cernica.

Rubrica Sport

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV