Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Fiindcă am vrut să fac nişte observaţii la un articol al domnului Florin Chiţă şi spaţiul oferit de comentarii este insuficient, le prezint în cele ce urmează.

 E limpede că banii de la Uniunea Europeană se obţin pentru proiecte mari, care să aibă efect pozitiv pentru cât mai mulţi locuitori. De exemplu, şansele de a realiza alimentări cu apă şi canalizări pentru sate izolate sunt mici, pentru că se lucrează cu proiecte care integrează cât mai multe localităţi. În aceste condiţii, conlucrarea dintre primării şi consiliile judeţene devine esenţială, pentru că la nivel de comune nu există forţa financiară şi umană necesară definirii şi administrării unor astfel de proiecte extinse. Sigur, e foarte clar că factorul politic joacă un rol covârşitor: dacă nu eşti bine văzut de partidul care controlează voturile consiliului judeţean, nu ai şanse ca primăria pe care o conduci să "se lipească" de vreun proiect 

de multe milioane de euro. Deci, e important pe cine votăm… Din păcate, speranţele ca politizarea finanţării administraţiei publice locale să dispară par infime. Dacă USL va câştiga alegerile parlamentare şi va reuşi aşa ceva, va rămâne sigur în istorie (de rămas, rămâne oricum, dar cine ştie cu ce etichetă…). Sunt chiar curios ce se va întâmpla dacă se realege primarul actual şi rămâne la PDL, în ciuda unor procente micuţe preconizate pentru acest partid la parlamentare. Dar nu se ştie de unde sare votantul (din ce autocar), şi nici buletinele de vot nu sar departe de cine le numără, deci te pomeneşti că PDL va avea peste 30%. Vom trăi şi vom vedea (ce mai avem de tras...).

E adevărat că s-au făcut destul de multe lucruri bune. Ce mi se pare supărător e că, în dulcele stil clasic românesc, ar fi fost posibil ca proiectele să fie mai bine făcute, spre mulţumirea tuturor. Nu e totul să bifezi un proiect, e important să iasă şi ceva cât mai bun, dacă tot cheltuieşti banii. Ce m-a deranjat, de exemplu, la asfaltările recente a fost superficialitatea la capitolul detalii. Sigur, asfaltarea drumului judeţean spre Budeşti a fost făcută din fonduri europene Regio de către consiliul judeţean Ilfov, dar nu am văzut o implicare a edililor din Cernica (şi nici din Pantelimon, de altfel) în acest proiect. Dacă aşa ceva ar fi existat, poate că nu am vedea acum lucruri ca

-Bare de protecţie galvanizate, scumpe, inutile şi periculoase, montate la toate intersecţiile cu DJ (mare parte din ele deja lovite de camioanele care se chinuie să intre sau să iasă pe/din străzile laterale).

-Supraînălţarea DJ 301 în Cernica, fără amenajarea unor racordări corespunzătoare cu şanţurile de pe margine. Practic, de la asfaltare, drumul s-a îngustat în Cernica pentru că maşinile nu pot opri în lateral, ci stânjenesc circulaţia ca să nu se răstoarne în şanţ.

-Lipsa unei parcări suficient de mari la Mănăstirea Cernica, astfel ca de sărbători să putem trece prin zonă fără a ne strecura printre maşinile oprite pe margini -- şi care, din cauza aceloraşi racordări inexistente cu şanţurile, stau jumătate pe carosabil.

-False şanţuri de scurgere a apei pe marginea DJ. De ce zic "false"? Pentru că nu se vede un sistem de colectare, cu pantă care să evacueze puhoaiele spre un canal colector, iar trecerile pe sub podeţele de acces în curţile oamenilor sunt plasate foarte sus (există un spectaculos astfel de tub, plasat lângă liziera pădurii, la care apa probabil că n-ar fi ajuns nici la Potop).

În privinţa instalării gazelor, cred că miza a fost electorală şi mai ales imobiliară. Nu sunt convins că se justifică din punct de vedere economic această reţea de gaze, în condiţiile în care e posibil să fie foarte puţini beneficiari capabili să suporte costul exorbitant al racordării, plus cel zdrobitor al consumului cu ştampilă de Siberia. Aşa, deşi multe ţevi sunt instalate de vreo doi ani, fără să circule prin ele vreun milimetru cub de gaz, e probabil că s-a urmărit doar creşterea preţurilor de vânzare a caselor şi a terenurilor din zonă. E bine şi aşa, pentru cei ce vor să vândă. Că tot nu sunt şanse de locuri de muncă din belşug sau pensii mărite...

La capitolul reţele de comunicaţie, fiind posesor de linie telefonică de la Romtelecom, pot spune că mai mult nu funcţionează -- din cauza furturilor de cablu foarte frecvente... Probabil că ar fi şi mai frecvente, dar maşina cu bodyguarzi a Primăriei bagă spaima-n cine trebuie şi-n gospodarii care se-ntorc de la Cora pe-ntuneric. Nu cred că se adună 5-6 luni de funcţionare pe an, iar timpul de remediere e de vreo două luni, câteodată mai mult. Despre reţeaua de televiziune prin cablu, ca şi despre… bolnavi cronici, numai de bine ! Când se văd şi altceva decât purici (şi nu e vorba doar de Animal Planet !), e sublimă. Probabil că investiţiile în amplificatoarele care ar asigura o calitate mai… omenească sunt prea mari pentru firma respectivă. Noroc că se poate trece la concurenţă, adică la Digi, Boom, Dolce şi aşa mai departe. Ca să nu mai zic că, dacă poţi urca o antenă bună într-un par înalt, ai la dispoziţie chiar destul de multe canale, cu zero roni abonament – doritorii să apeleze la domnul Vasile Bolboja pentru indicaţii preţioase.

Ceea ce nu pot înţelege în ruptul capului este felul în care edilii gândesc (?) dezvoltarea comunei. Nu s-a înţeles nimic din ceea ce s-a întâmplat în zona Pipera, unde casele par paraşutate din avion fără vreo noimă sau urmă de sistematizare, iar intervenţia pompierilor sau a Salvărilor în planurile 2-3-4 de la drumul principal este uneori imposibilă. Ca urmare, s-a repetat fenomenul şi pe malul lacului Cernica. Dacă acolo era foarte greu să reparcelezi proprietăţile ca să trasezi drumuri şi reţele de utilităţi foarte bine gândite, nu acelaşi lucru se poate spune despre zonele trecute mai recent în intravilan – şi în care s-au alocat loturi de casă, mare parte aflate acum la vânzare. Dar cumpărători, mai greu… Păi cum să dai o mulţime de bani pe un teren, dacă cel mai apropiat transformator e la un kilometru şi trebuie să plăteşti stâlpii şi cablurile? Dacă mai şi vezi planul de situaţie şi constaţi că "beneficiezi" de un drum de acces pe care abia încape o maşină (asta dacă nu cumva vreun vecin mai întreprinzător nu a "mâncat deja din caşcaval" cu gardul) şi nu poţi vira la intrarea în curte decât dacă retragi poarta cu vreo doi metri… Din câte ştiu, în toate ţările civilizate nu se emite autorizaţie de construcţie dacă nu există, de obicei asigurate de către autorităţile comunale, toate utilităţile. La noi, companiile de utilităţi se finanţează şi fac investiţii cu banii curajoşilor care construiesc în mijlocul câmpului, aşteptând apoi cu anii să se asfalteze, să apară iluminatul public, apa, canalul, gazele şi hingherii.

Ar fi atât de greu ca edilii noştri să se gândească şi la posibilitatea înfiinţării unui parc industrial, cu toate utilităţile, la doi paşi de Şoseaua de centură şi de centrul Bucureştiului? O dezvoltare durabilă a comunei nu se poate face şi cu aportul firmelor care, poate, ar veni să investească în zonă cum au venit altele la Jucu?

Ce să mai zic de faptul că se aruncă bani pe fereastră cu nemiluita dacă proiectele nu sunt coordonate şi integrate. Ia gândiţi-vă că ne apucă lucrările de canalizare după ce mai întâi asfaltăm înainte de alegeri, apoi reasfaltăm şi ne apucă instalarea gazelor, reasfaltăm şi ne loveşte reţeaua de apă curentă, apoi reasfaltăm şi ne dăm seama că în UE nu se admit racorduri electrice şi de telecomunicaţii aeriene, pe stâlpi, apoi… Dar şi aşa e bine, că circulă banii şi apar locuri de muncă la firmele de partid.

Cât priveşte includerea comunelor ilfovene în zona extinsă metropolitană, tare mă tem că nu va avea alt efect vizibil decât creşterea impozitelor. Statul nu prea are de dat, ci de luat -- mai mult de la noi, mai puţin de la Uniunea Europeană, pentru că e complicat şi ne cam controlează...

Se pare că s-a aprobat şi grandiosul proiect al canalului Dunăre-Dâmboviţa, deci s-ar putea să ne trezească în curând sirenele vapoarelor de la Glina, pline cu turişti austrieci veniţi să vadă Mănăstirea Tânganu, proaspăt renovată de către înstăriţii locuitori ai comunei Cernica. Sau cam aşa ceva.

Articole asemanatoare

Comentarii   
Alice
0 # in tara minunilorAlice 04-04-2012 20:54
asa cum fondurile europene ar trebui sa produca beneficii socio-economice cat mai mari oamenilor carora li se adreseaza, asa si in comuna noastra, orice proiect se realizeaza pe baza unui criteriu principal: voturile alegatorilor. Un al doilea criteriu important va las sa il ghiciti. Si ar mai fi unul pe care l-ati mentionat si Dvs si anume potentialul imobiliar, ca de aici s-au facut multi milionari in noua Cernica. In comuna Cernica, prioritare au fost stadioanele de fotbal pentru ca sunt multi capi de familie care joaca fotbal si aduc voturi. A fost construita de asemenea o sala de sport polivalenta in Balaceanca, pe care nici Bucurestiul nu ar putea sa o foloseasca la capacitatea maxima, daramite cativa sportivi adevarati ai comunei. Langa aceasi sala, a fost construita si o cladire cu destinatia "liceu". Daca faceti socoteala cati potentiali elevi vor dori si vor vrea sa studieze la acel liceu, veti vedea ca si o sala este prea mult din cele aproximativ 15 din cate se spune. Publicul tinta in care se baga bani este bine ales pentru ca acestia aduc voturi. Pe undeva in lupta politica acest lucru ar fi normal daca banii ar venii din buzunarul politicienilor. Dar banul este din buzunarul public si el trebuie cheltuit nu pe baza nevoilor reale si prioritizate ale comunitatii ci doar cat mai repede pentru ca trebuie sa traiasca toata lumea: si antrepriza generala si intermediarul si beneficiarul. Ne plangem toata ziua ca nu sunt bani. Bani sunt suficienti pentru a rezolva multe probleme in tara nimanui sau din contra in tara care, prin minune, este doar a catorva, dar mecanismul prin care acesti bani sa fie alocati si cheltuiti eficient si etic inca nu se doreste a fi adoptat si implementat. In apele tulburi se prind pestii mari si cu cat mai multa degringolada si cu cat mai putine valori adevarate cu atat mai bine nu pentru locuitori ci pentru cei care zic ca ne reprezinta si isi permit orice atata timp cat sistemul este unul cu ramificati largi si la toate nivelurile. Pana cand politicienii se vor acorda la frecventele minime ale unui stat cu un grad de civilizatie cu adevarat european va mai curge multa apa pe canalul si Dambovita balcanica.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # Gulliver în ţara piticilor uriaşicrispat 05-04-2012 00:09
Părem prea mici pentru asemenea personaje care ne pun ţărişoara la cale... Ce putem face decât să gândim, după ce privim cancanul politico-mediat ic cu aparenţă democratică, să vorbim cât se mai poate, eventual să şi votăm -- cu speranţa că se numără corect şi că încă avem pe cine. Cei mai sportivi din fire se antrenează nu în săli, ci prin pieţe, cu jandarmii, ca să înveţe să încaseze. Deocamdată, pisica de Cheshire, cea care apare şi dispare distrându-se de minune, pare să fi intrat pe faţă în politică, implementând programul de guvernare al Pălărierului sau al Ducesei -- pentru noi, şoriceii, nu contează al cui, noi trebuie să ne învârtim cuminţi roţile în cuşti separate, crezând că nu stăm pe loc şi că suntem o forţă. Forţa de muncă, poate?
Mai spuneţi-ne, e foarte interesant! Măcar să ştie piticii că povestitorii scriu prin jurnale. Nu cred că s-ar jena prea tare, dar poate le scade cinismul la cote mai decente.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
goguta
0 # sportgoguta 05-04-2012 09:29
Eu zic ca sala de sport care mi s-a paruto investitie mult prea mare pt comuna noastra are si parti bune
Liceul construit linga sala de sport, o sa aiba si clasa de sport deci sala o sa fie folosita, concursurile de karate ale copiilor din comuna, se desfasoara si ele acolo, este complet utilata, si am vazut dupa o vizita de acum 2 saptamini, ca se face chiar si tenis de camp,
Copii din comuna noastra, pot face tenis, cu o antrenoare care este stabilita in comuna noastra, gratuit dupa cat am inteles eu.
LIPSESTE FOARTE MULT INFORMAREA.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # Informare? În ce sens?crispat 05-04-2012 11:06
Aveţi dreptate, greu de făcut ceva fără părţi bune. Aş zice că informarea ar fi necesară în ambele sensuri, altfel se poate transforma în propagandă, reclamă sau justificare. Orice investiţie publică ar trebui făcută cunoscând necesităţile comunităţii, de ce nu şi dorinţele acesteia, eventual găsind noi direcţii pozitive, chiar neconştientizat e de comunitate. Apoi ar trebui şi o dimensionare a investiţiei care să ducă la eficienţă -- nici prea mică, fără efect, nici prea mare, cu risipă. Nu în ultimul rând, ar trebui o prioritizare a investiţiilor necesare, dar şi fructificarea oricăror oportunităţi financiare, chiar dacă în direcţii secundare. Habar n-am cum obţin autorităţile locale informaţii dinspre comunitate, poate comandă studii de oportunitate -- o posibilitate ar fi şi exploatarea portalului Vox Cernica, mai ales dacă participarea la sondaje şi discuţii ar fi mai consistentă. Vom încerca să stimulăm implicarea publicului, pe cât ne stă în putinţă.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
goguta
0 # CORECTgoguta 05-04-2012 11:24
INFORMARE DIN PARTEA AUTORITATILOR NORMAL.
O BUNA COLABORARE CU VOX AR FI BENEFICA PT TOTI, DAR.......
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # Transparenta decizionalaAdministrator 05-04-2012 21:19
...dar transparenta decizionala este o chestie cam complicata si nedorita si care inca nu a ajuns in comuna Cernica. Click aici:
legislatie.resurse-pentru-democratie.org/52_2003.php
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # Vina e împărţită...crispat 05-04-2012 22:00
...pentru că Legea transparenţei decizionale e în vigoare din 2003. Putem încerca să aplicăm de acum înainte drepturile societăţii civile. Nu cred că un portal poate fi considerat mass media, dar în mod cert poate publica propunerile cetăţenilor, ca şi informaţii despre modul în care se iau deciziile în Consiliul local.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # mass mediaAdministrator 05-04-2012 22:22
in prezent, portalul VoxCernica este singurul mijloc de comunicare (in ambele sensuri) cu "masele" din Cernica, chiar daca, deocamdara, doar intr-un cadru informal...foar te rar presa centrala este interesanta de ceva din arealul Cernica, cu exceptia stirilor de gratar de 1 Mai si a unor nunti celebre...de aici a plecat ideea infiintarii acestui portal, cand am vazut ca dupa ce am trimis la Antena 3 si Pro Tv o stire din Cernica care credeam ca merita sa fie cunoscuta la nivel national, nu a fost publicat nimic...suntem prea mici si prea putini pentru a fi interesanti pentru acestia...si totusi aici este... satul nostru...lumea noastra...si depinde de noi, de fiecare dintre noi sa ne-o facem mai buna...nu trebuie decat sa..cooperam... vremea concurentei a cam trecut...e vremea ca lucrurile sa se aseze in matca lor...pe bazele normale ale relatiilor intre oameni...si fiecare sa-si cunoasca rolul...si drepturile si obligatiile care le revin in calitate de cetateni sau de reprezentanti.. .nu unii sa faca pe stapanii de mosie si altii sa devina dependenti de acesti stapani...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
chita florin
0 # despre informarechita florin 05-04-2012 22:13
..in mod logic, apropos de transparenta, ar trebui ca reprezentanti ai primariei, sa faca public saptamanal activitatea primariei, sa informeze cernicasii despre deciziile pe care le-au luat, despre planurile si proiectele puse in dezbatere, In acest sens, consider ca voxcernica poate fi o platforma obiectiva si credibila de informare. Consider util ca si activitatea Politiei sa se regaseasca printre informatiile publicate in portalul voxcernica. Poate reusim sa-i mai scoatem din carapacea in care singuri s-au bagat, si sa-i impulsionam in activitatea lor. Daca noi, societatea civila nu luam masuri prin care sa constrangem autoritatie statului sa-si indeplineasca rolul, acestia vor arde gazul mai departe..pe banul nostru. Consider ca ar fi util sa initiem formarea unui grup al inteleptilor comunei, al celro care au putere si initiativa, prin care sa stabilim ce este de facut in Cernica si sa presam si autoritatile in directia dorita.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV