Aminteam intr-un articol anterior «Cernica – intre a fi vizitator si locuitor al zonei» impresia pe care mi-a creat-o Cernica in prima vizita, efectuata acum 8 ani, si in primele luni ulterioare stabilirii mele in Tanganu, ca fiind un loc in care nu se intampla nimic. Observ si acum aceleasi lucruri, aceeasi stare de spirit, si cam aceeasi mentalitate… Ce s-a schimbat in ultimii ani in Cernica ? Sa incep cu cele bune: la nivelul infrastructurii, s-au facut intr-adevar pasi importanti, s-au remediat problemele legate de alimentarea cu energie electrica (penele de curent, mai ales iarna, erau la ..moda), exista acum posibilitatea ca fiecare doritor sa beneficieze de retea telefonica, internet si televiziune prin satelit « livrate » (pentru noii clienti) intr-un termen foarte scurt, si de o calitate multumitoare; trebuie sa amintim la acest capitol si repararea/reasfaltarea drumului principal din Comuna , dar si a altor drumuri « secundare » (de ce nu s-or fi asfaltat toate ? pe ce criterii s-au ales unele drumuri secundare spre a fi asfaltate in detrimentul altora, nici o legatura, cu harta politica a Comunei ?) ; s-au facut pasi de asemenea in vederea asigurarii alimentarii cu gaze si s-a ameliorat iluminatul public stradal. Sa zicem, fara sa ridic in slavi pe cineva, ca aceste schimbari amintite mai sus, contribuie la ameliorarea calitatii vietii in Cernica. Dar, oare, sunt suficiente acestea ? Ce ar mai trebui facut in Cernica, la nivelul
infrastructurii, astfel incat sa ne apropiem de standardele (normale si firesti) europene ?
Cu siguranta, problema transportului Cernica-Bucuresti, ramane in continuare de mare actualitate. Recentul anunt despre reluarea curselor feroviare dintre Bucuresti Titan Sud si Oltenita cu trecere prin Cernica, poate reprezenta o parte din ansamblul masurilor ce trebuie luate pentru rezolvarea unei probleme zilnice si de mare interes pentru locuitorii zonei noastre. Reluarea acestei curse feroviare, trebuie acompaniata, dupa parerea mea, si de o schimbare de mentalitate si anume renuntarea la deplasarile lungi si grele cu autoturismul personal spre oras, si folosirea bicicletei pentru drumul de acasa pina la gara feroviara (asa cum se practica in toata lumea civilizata), cu conditia efectuarii de investitii intr-o parcare pentru biciclete in zona garilor si bineinteles drumurile de acces spre gari sa fie asfaltate. Ce am avea de castigat din aceasta ? reducerea timpului de deplasare spre Bucuresti folosind trenul, posibilitatea de a folosi metroul aflat linga gara feroviara pentru deplasarile din Bucuresti, protejarea mediului prin lipsa poluarii datorate masinilor noastre, economii substantiale la costul benzinei, miscare, ca sa nu mai vorbim de stresul creat soferului care trebuie sa conduca pe drumurile noastre s.a. Din aceasta perspectiva, sa amintim si posibilitatea ca zona metropolitana Bucuresti ce va cuprinde si Cernica, sa prevada si curse de metrou usor ce vor fi legate direct cu reteaua de metrou bucuresteana.
In continuarea investitiilor in infrastructura in Cernica, consider ca o urgenta definitivarea retelei de apa, canalizare si gaze pentru intreaga comuna, stiut fiind gradul de poluare al Cernicai prin deversarea in solul acesteia si in panza freatica a tuturor….resturilor.
Nu lipsita de importanta este si strangerea deseurilor menajere (de ce nu exista in locurile unde unii consateni arunca gunoaiele, tomberoane sau alti recipienti pentru depozitarea , eventual selectiva, a acestora ?). Remarc placerea unora de a arunca gunoaiele pe camp (de ce nu exista interdictii scrise, sub sanctiunea unor amenzi, eventual si niste camere video instalate ?) ; de ce firma de salubritate nu respecta programul saptamanal de preluare a gunoaielor ? de ce costul platit pentru ridicarea gunoaielor se recupereaza prin impozitele locale, raportat la numarul de persoane din fiecare familie ? (cate deseuri « produce » un membru foarte tanar al unei familii, si de ce pretul platit este ca al unui « producator de deseuri » mai in varsta ? Si ca sugestie pentru Primaria Locala, nu ar fi mai simplu ca fiecare familie sa cumpere, de la Primarie, saci menajeri special destinati in acest scop, si odata cu pretul fiecarui sac sa platim si contravaloarea ridicarii acestuia, asa cum se face in lumea..civilizata. Astfel, fiecare familie, va plati pentru ridicarea gunoaielor in functie de cantitatea de deseuri « produse ». …..Voi reveni cu detalii in zilele urmatoare.
Articole asemanatoare
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.
E CAM GREU CU SACI, DAR MACAR SA SE FACA DIFERENTIEREA INTRE CINE PLATESTE SI CINE NU, SA NU SE RIDICE GUNOIUL DE LA CEI CE NU PLATESC. SI SA SE DEA AMENZI CELOR CE ARUNCA GUNOIUL. IAR NISTE POZE SAU NOMINALIZAREA CELOR AMENDATI, PE AFISAJELE DIN COMUNA AR FI BINEVENITE.
RSS pentru acest articol.