Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Rubrica Fair Play - Revista Flacara, 16-martie-1984

Spectacol sau rezultat?

De la cititorul Vasile Bolboja din localitatea Tînganu, Sectorul agricol Ilfov, am primit următoarele rînduri :

„Cred că sportul a apărut din necesitatea omului de a-şi face viaţa mai variată şi mai frumoasă.

Deci, sportul trebuie să fi avut la începuturi un atribut esenţial : frumuseţea. Şi cum nevoia de frumuseţe a omului nu a cunoscut niciodată limite, sportul a cîştigat din ce în ce mai mulţi adepţi. Treptat, rivalităţile sportive au făcut ca, pe lingă atributul frumuseţe, să apară şi atributul eficienţă.

vasile bolboja tanarvasile bolboja 200Clteodatâ, frumuseţea si eficienţa au convieţuit în armonie, altă dată au intrat în contradicţie. Cind au trăit ..în pace“, sportul a avut de cîştigat, cind au fost ..pe picior de război“, sportul a suferit.

Ce-ar fi dacă s-ar da prioritate absolută frumuseţii şi punctajul în clasamentele întrecerilor sportive nu s-ar face după eficiență ? Adică victoria să fie atribuită de un juriu sportivului sau echipei care a practicat cel mai spectaculos joc, care nu a încălcat regulile nescrise ale fair play-ului, care nu a avut abateri disciplinare.

Dacă așa ceva ar fi fost posibil, multe dintre actualele ierarhii ar fi avut o altă configuraţie, în tenis nu ar fi apărut o „maşină de jucat“ pe nume Bjorn Borg, iar Ilie Năstase ar fi fost campionul incontestabil al tenisului pe lungimea a vreo două decenii.

Campioană mondială la fotbal ar fi invariabil inegalabila echipă a Braziliei, intrucît celelalte competitoare nu ar ajunge niciodată să practice fotbalul de vis pe care-l joacă teribilii copii ai Copacabanei. Cupa Cupelor, ediţia ’83—’84, nu ar fi fost cîştigată de echipa cu un evantai de vedete mondiale.

Juventus Torino, ci de o echipă (aparent) modestă : F.C. Porto. Si astfel de exemple există din abundentă.

Numai de inegalabila noastră gimnastă Nadia Comăneci nu o răstoarnă nici un criteriu, fiindcă ea a împletit ca nimeni alta frumuseţea (sau, dacă vreţi, spectacolul) cu eficienta, rezultatul acestei simbioze perfecte concretizîndu-se în recitaluri sportive fără egal.

Aceste rînduri se vor o pledoarie în păstrarea unuia din atributele care au dus la naşterea sportului : atributul frumuseţe“.

CRISTIAN TOPESCUStimate Vasile Bolboja, vă mulţumim pentru această pledoarie chiar dacă ea nu va avea nici o finalitate.

Milioanele de spectatori care „inundă“ arenele sportive vor şi spectacol, dar acum, parcă mai mult ca oricînd, vor în primul rînd rezultat.

Deşi sportul modern atestă , căutarea victoriei este semnificaţia competiţiei, noi rămînem la părerea că sportul nu înseamnă nimic dacă se urmăreşte numai victoria.

Sub aspectul său de competiţie, el trebuie să constituie o sursă admirabilă pentru spectacole frumoase şi emoţionale. Dar acesta este un ideal romantic.

CRISTIAN ŢOPESCU (click aici)

 

 

Duminica 25 iunie 2023, a fost celebrat centenarul clubului Rapid București . “Alb-vișiniii” au pregătit mai multe evenimente speciale la stadionul Giulești la 100 de ani de la infiintarea aecstui club.

In cadrul prezentarii istoriei acestui club a fost citat si Dl. Vasile Bolboja, din Tanganu, Cernica, fost membru al comitetului suporterilor rapidisti, acum mai bine de 40 de ani si redactor in cadrul ziarului on-line Vox Cernica.

Citatul poate fi audiat incepand cu minutul 17:14 in videoclipul de mai jos in care au fost inregistrate evenimentele de pe stadionul Giulesti: concerte live, Street Food Festival, ateliere de creatie, agrement pentru copii:

*Galeria Rapidului ocupă maiestoasă, ca o veritabilă regină, fotoliul de onoare al galeriilor fotbalului românesc *

Dl. Vasile Bolboja a fost invitat de catre D-na Lena Stanca, sotia lui George Stanca la lansarea cartii acestuia "IL GIULESTINO RAPIDISTUL" iar din partea sponsorilor acestui eveniment, a primit un tricou in culorile acestui club.

Pe scena amplasată la Tribuna a II-a au urcat artiști precum Horia Brenciu, Connect-R, Felicia Filip, Rappa, Delia, Damian Drăghici Brothers, Andrei Ștefănescu, Hoynar, Amer1knu, Virginia, Teodora Dinu, Cortes.

De asemenea Nadia Comaneci a transmis un mesaj suporterilor acestui club.

Evenimentul a fost prezentat si moderat de Andi Moisescu.

  

De asemenea, va prezentam si alte cateva citate preluate in emisiunea sportiva, radio - "Fotbal minut cu minut" care a fost şi este o emisiune radiofonică de transmisiuni directe de la meciuri din cadrul Campionatului Naţional de fotbal.

vasile bolboja emisiune fotbal la minut

 

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV