Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Asa cum am promis in articolele anterioare privind sistemul public de pensii in conformitate cu legea 263/2010, va prezentam, in continuare, prevederile privind pensia de urmaş. Ne oprim la acele articole si alineate importante pentru înţelegerea acestui capitol al acestei legi fundamentale.
Să intrăm in detalii:
-. Au dreptul la pensiile de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru a deveni pensionar.
Copiii au dreptul la pensie de urmaş :
a) până la vârsta de 16 ani ;
b) până la vârsta de 26 ani dacă îsi continuă studiile într-o forma de învăţământ;
c) pe toată perioada invalidităţii de orice grad dacă invaliditatea a apărut când aceştia beneficiau de pensie de urmaş.
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea

vârstei de pensionare dacă a fost căsătorit legal cu soţul decedat cel puţin 15 ani.
- Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani dar cel puţin de 10 ani pensia de urmaş se micşorează cu 6% pentru fiecare an de căsătorie mai mic de 15 ani. Exemplu: dacă au fost căsătoriţi 12 ani, sunt 3 ani mai puţini decât cei necesari (15--12) deci pensia se va diminua cu 18% (3 ani x 6% pe an) Diminuarea maximă va fi de 30% (5 ani x 6% pe an)
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă pe perioada invaliditatii de gradul I sau II dacă au fost căsătoriţi legal cel puţin un an
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş indiferent de vârstă şi durata căsătoriei dacă soţul a decedat în urma unui accident de muncă sau boli profesionale cu condiţia să nu realizeze venituri lunare dintr-o activitate profesionalş.
- Soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului soţului susţinător unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaş, indiferent de alte condiţii, până la împlinirea vârstei de 7 ani de către ultimul copil dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională.
- Pensia de urmaş se calculează astfel:
Baza de calcul este pensia pe care o avea soţul decedat sau pensia pe care acesta urma să o primească dacă ar fi ieşit la pensie în momentul decesului.
Mărimea pensiei pentru urmaşi se stabileste astfel:
- pentru un singur urmaş - 50% din pensia decedatului
- pentru 2 urmaşi - 75% din pensia decedatului
- pentru 3 sau mai mulţi urmaşi - 100% din pensia decedatului
Copii orfani de ambii părinţi beneficiază de pensiile cumulate ale ambilor părinţi, dacă aceştia aveau dreptul la pensie.
- Soţul supravieţuitor care are dreptul la pensie poate alege pe cea mai mare dintre pensia proprie sau pensia de urmaş dupa soţul decedat.
Acestea sunt cele mai importante prevederi ale legii 263/2010 la capitolul "pensie de urmaş".

A se citi si:

Modul de calcul al pensiilor.

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Sistemul public de pensii pe intelesul tuturor.

Transfer dosar pensie invaliditate la pensie limita de varsta.

Acte necesare dosare de pensionare

Formalitati incasare ajutor de deces

Comentarii   
cristine Dumitrescu
+1 # pensie de urmascristine Dumitrescu 17-08-2015 16:32
Mama a rămas văduvă și intreaba:dacă ea nu are nici un venit decât ajutor de handicapat cât are dreptul din pensia soțului?
Aștept răspuns urgent. Mulțumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
cristine Dumitrescu
0 # pensie de urmascristine Dumitrescu 17-08-2015 16:35
Mama a rămas de curând văduvă. Nu are alt venit decât ajutor de handicapat. Ce drepturi are în urma soțului? soțul având o pensie de 1200 lei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei Cristine DumitrescuVoxcernica.ro 17-08-2015 21:53
Daca mama dvs are varsta de pensionare (in prezent in jur de 61 ani) beneficiaza, ca sotie supravietuitoar e de jumatate din pensia sotului decedat. Daca ajutorul de handicapat este mai mare de 600 lei are dreptul sa opteze, in continuare pentru acesta. In cazul in care doreste sa beneficieze de cei 600 de lei datorita sotului trebuie sa se adreseze Casei de pensii teritoriale cu o cerere si ultimul tichet de pensie al sotului plus alte documente cerute in acest caz.(copie buletin, certificat de nastere, certificat de casatorie, etc)... Insistam: daca mama dvs are varsta de pensionare poate beneficia de jumatate din pensia sotului decedat..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Ioana
0 # pensie de urmasIoana 06-03-2016 15:01
Va rog sa-mi spuneti daca stiti pe cineva (firma ,pers fizica )care sa se ocupe in totalitate de un dosar de pensionare .Pe scurt sotul meu a decedat in 2008 ,inainte de intocmirea propriului dosar de pensionare .In decembr 2014 am facut 60 de ani si as dori sa stiu ce pensie ar fi avut sotul meu ,eventul daca jumatate din pensia lui e mai mare decat propria mea pensie .Nu detin decat cartea lui de munca .
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei IOANAVoxcernica.ro 14-03-2016 10:38
Va raspundem pe baza datelor trimise de dvs care sunt incomplete. Atunci cand sotul dvs decedat ar fi implinit varsta de pensionare depuneti dosarul de pensionare la Casa de Pensii teritoriala. Deducem ca dvs aveti 62 ani si deja sunteti pensionara. Legea 263/2010 prevede la articolul 92:" Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa". Concret in cazul dvs daca pensia dvs este mai mica decat 50% din pensia sotului puteti opta pentru cea din urma.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # pensie de urmasGuest 26-07-2016 15:23
O sotie a ramas vaduva din 1997 dupa 17 ani de casatorie. Fiind bolnava si ea beneficiaza de pensie de urmas din 2003. In fiecare an are revizuire ca comisia de expertiza medicala. As vrea sa intreb la ce varsta ar putea intra in pensie definitiva, fara revizuire, tinand cont ca are acum 55 de ani.?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV