Piatra de temelie a actualei biserici Sfintii Apostoli Petru si Pavel din satul Cernica a fost pusa in vremea mitropolitului Calinic, in anul 1884, si a fost terminata si data cultului (in vremea mitropolitului Iosif), Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Gheorghian, la data de 29 iunie 1887, in ziua in care si-a praznuit si pentru prima data hramul: Actuala biserica din Cernica este construita pe locul uneia mai vechi, de catre credinciosii parohiei Cernica, in frunte cu calugarul Eftimie de la Manastirea Cernica, precum si cu primarul de atunci, Mihail Arghirescu, preotii deserventi in functie la acea vreme (Ioan Duhovnicul si fiul acestuia, Alexandru Popescu), monahia Tecla de la Manastirea Pasarea si multi alti evlaviosi crestini, o parte dintre ei fiind trecuti pe o placheta comemorativa din marmura alba sculptata, asezata in Sfantul Altar, la Proscomidiar.
Biserica de atunci a fost prevazuta cu un pridvor din lemn ce nu a rezistat multa vreme elementelor naturii. Clopotele acesteia erau instalate in turla din fata, abia in anul 1939 ele fiind date jos, din cauza greutatii lor si a vibratiilor ce afectau constructia.
De-a lungul timpului cladirea bisericii a avut nevoie de numeroase lucrari de intretinere si de reparatii. Primele reparatii capitale au vut loc intre anii 1936-1939, in vremea pastoririi preotului doctor Gheorghe Badie executandu-se si lucrari de pictura, de catre pictorul profesor Marincea Stoenescu din Bucuresti. In anul 1973 bisericii i s-au adaugat pridvorul de la intrare si clopotnita din metal.
Din anul 1989, Preotul Paroh Melinte Grigore a initiat si executat ample lucrari de restaurare si consolidare, lucrari de subzidire cu temelii noi, exterior in praf de piatra, la acoperis vopsitorie; a ridicat si cladirea actuala a clopotnitei, fiind zidita si impodobita cu picturi in mozaic, la fel ca si peretele frontal al bisericii ce a beneficiat si de refacerea integrala a pridvorului. Tot cu acesta ocazie s-a refacut si pictura, ce nu mai beneficiase de nici o restaurare din anul 1939, de catre pictorii Murariu Nicolaevici si Marian.
Incepand cu anul 1990 s-a trecut la recuperarea bunurilor ce au apartinut bisericii. In anul 1991, in ziua de 3 noiembrie, biserica a fost tarnosita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, care a binevoit a trimite pe Preasfintitul Episcop Roman Ialomiteanul alaturi de un numeros si ales sobor de preoti si diaconi ce au si asezat in racla Moastele Sfantului Mucenic Carp, serbat la 13 octombrie, aceasta data devenind cel de-al doilea hram al acestui sfant locas.
Imbunatatirea aspectului si a functionalitatii acestui sfant asezamant a continuat, de-a lungul timpului, prin grija preotul paroh Melinte Grigore. S-a dotat biserica cu incalzire centrala pe baza de gaz metan, ferestre cu geam termopan, s-au inlocuit stranele vechi cu unele noi din lemn de stejar frumos sculptate, policandrele, hote noi pentru arderea lumanarilor in pridvorul bisericii pentru a proteja pictura refacuta recent si multe altele.
Biserica Sfintii Trei Ierarhi si Sfantul Carp din Cernica - biserica cimitirului
Bisericii cimitirului din satul Cernica poarta doua hramuri: Sfintii Trei Ierarhi (Vasile, Grigorie si Ioan) si Sfantul Mucenic Carp. Din anul 1996, preotul paroh Melinte Grigore a luat initiativa deschiderii unui nou cimitir parohial, intrucat cel nou devenise neincapator si inutilizabil din cauza apelor freatice de suprafata.
Astfel, la aceasta noua locatie si odata cu acesta initiativa incolteste si ideea de a lasa ceva in urma, ceva ce va dainui peste timp, si impreuna cu familia sa preotul paroh Melinte Grigore ctitoreste un nou locas de cult in incinta cimitirului, contructia bisericii incepand in anul 1997, in zilele si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, in luna decembrie asezandu-se piatra de temelie.
Dupa ce va fi dotata si utilata cu tot ce este necesar serviciului divin, va fi tarnosita si va intra in patrimoniul Arhiepiscopiei Bucurestilor spre folosire vesnica. Pentru activitatea curenta si deservirea noului cimitir parohial, tot din anul 1997 s-a inceput construirea unei capele si a unui pavilion administrativ ce include: birourile administrative ale cimitirului, biblioteca crestina, cancelaria parohiala, cabinete medicale, camere de oaspeti, trapeza (cu interior pictat cu scene religioase) cu rol si de cantina sociala, cuprinde o bucatarie si o sala de mese utilizate si pentru organizarea parastaselor.
Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Cernica - activitatea misionara
Activitatea social-caritativa a parohiei noastre, desi are o mai veche desfasurare, in primul an de patriarhat al Preafericitului Parinte Daniel si in urma sosirii in parohie a preotului co-slujitor Marius-Cristian Melinte, a cunoscut o crestere semnificativa prin derularea de noi proiecte.
Amplasata langa Biserica cu hramurile Sfintii Trei Ierarhi si Sfantul Mucenic Carp, ctitorie a familiei preotului paroh, in curtea noului cimitir parohial al Parohiei Cernica, trapeza functioneaza inca din anul 2004, in functie de nevoile si posibilitatile parohiei. Astfel, sala frumos impodobita cu scene religioase sta la dispozitia familiilor indurerate spre a organiza parastasele in memoria celor dragi, trecuti la Domnul. Pe langa parastase, aici iau masa, primind hrana calda si rece, enoriasi ai parohiei (in numar variabil cuprins intre 15-25 persoane). Tot de aici se distribuie pachete cu alimente enoriasilor aflati in dificultati materiale, acest ajutor fiind binevenit si bine primit.
Intotdeauna preotii parohiei ii incurajeaza pe cei ce organizeaza parastasele la trapeza parohiei, sa pregateasca si sa daruiasca in memoria si spre pomenirea celor dragi trecuti la cele vesnice, pachete cu alimente sau articole de imbracaminte nevoiasilor parohiei Cernica. Indemnati de cuvintele Mantuitorului de a cerceta pe cei aflati in nevoi, enoriasii binevoitori ce au posibilitati materiale ajuta in mod direct, sau prin intermediul parohiei, persoane in varsta, singure si aflate in dificultate, daruind astfel din prinosul lor spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.
Ca proiecte de viitor, se are in vedere construirea si darea in folosinta a unui cabinet stomatologic si de radiologie dentara, unde enoriasii parohiei si nu numai, vor beneficia de consultatii gratuite si de tratamente la preturi adaptate nevoilor sociale ale parohiei. Tot in aceeasi cladire vor functiona o cancelarie parohiala si birouri administrative ce vor deservi cimitirul parohial, o biblioteca crestina si un cabinet de consultanta juridica pentru enoriasii parohiei ce nu-si pot permite serviciile profesionale ale unor avocati. Acest proiect este in faza de ridicare a constructiei.
info preluate de la www.coreforum.forumotions.com/
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
cerere
Ma adresez oamenilor cu suflet si cu credinta in dumnezeu, ca din putinul lor sa ma ajute si pe mine ptr a putea urma tratamentul prescris de medici, boala, disperarea, neajutorarea si neputinta, situatia mea este f f grea, in jurul nostru mor oameni in fiecare zi, mor sau traesc cu o frica teribila de moarte, din cauza indiferentei noastre, sunt multi oameni batuti de soarta care duc zilnic poveri f grele in sufletele lor si-asa chinuite, sunt multi oameni care sufera si asteapta o mana de ajutor,, -oare cine este gata sa-le intinda o mana de ajutor???.Eu sufar de multi ani de mai multe boli f incurabile, Diabetul va pune capat zilelor, fac injectii cu insulina de 4 ori zilnic, nu pot efectua nici o activitate, ptr ca capacitatea mea de munca este pierduta in totalitate, nevasta si ea este f bolnava cardio-vascular, si avem si un copil minor la scoala,ducem lipsa de mancare si medicamente, daca bunul dumnezeu este cu dvs va rog ajutati-ma, ma rog lui dumnezeu si maica domnului sa va inmulteasca darul, si cu multa sanatate, gestul vostru il puteti face in contul ce lam deschis la banca: RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA are nr ro93rzbr0000060001059026 in lei, si are codul swift: RZBRROBU , pe nume mihai feraru, Doamne ajuta.Va rog nu ma uitati.adresa: oficiul postal 1 casuta postala 95 loc vaslui-romania...tel 0040761887298<br />sunt programat ptr o interventie chirurgicala la creer unde am keaguri de sange dupa accidente vasculare cerebrale..va roog sa ma iertati daca vam gresit