- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Stiri recente Stiri recente
- Creat: 03 Noiembrie 2024 03 Noiembrie 2024
- Accesări: 81 81
Zilele acestea, cu mare tam-tam, a aparat in presa centrala (a se vedea mai jos) o stire despre plantarea a 15.000 de copaci pe 3.5 ha in zona localitatilor Cernica, Branesti si Bragadiru.
Ceea ce face interesanta o astfel de stire si asemenea initiative (altfel, de laudat) este faptul ca, nimeni nu prezinta si nu discuta, in acelasi timp (mai pe larg sau mai pe scurt), de zecile de mii de copaci (pe sute de ha) care au fost taiati si sunt in continuare taiati, in padurile din jurul Bucurestiului, mai mult sau mai putin legal, in special in padurea Cernica (Sit Natura 2000), Pustnicul, Snagov etc.. Adica, despre copacii taiati din ceea ce a mai ramas din Codrii Vlasiei si din stejari sai seculari, in fapt actuala si existenta "Centura Verde" a Bucurestilor.
Problema nu este plantarea acestor copaci, initiativa, asa cum am spus, care este foarte bine venita si care fi minunat sa se continue cu "sute de mii / milioane" de copaci, dar ceva nu e in regula cu asemenea initiative, atat timp cat, in paralel cu asemenea plantari, continuam sa taiem Centura Verde, deja existenta, centura care consta deja, intr-o padure primordiala, si nimeni nu face de fapt, nimic, pentru stoparea taierii acesteia, in schimb, plantam copaci in camp, pentru "facerea" unei asa zise Centuri Verzi.
Construim o asa zisa Centura Verde a Bucurestiului, care, printre alte obiective, si-a propus si protectia padurilor existente pentru ca avem nevoie de padurile existente pentru a putea respira aer curat, dar, in acelasi timp taiem plamanul sanatos al Bucurestiului, adica padurile existente, si plantam puieti in camp.
Mai jos va prezentam si stirea aparuta care lauda aceasta initiativa, dar care stire, din pacate, nu prezinta si realitatea actuala a taierilor care continua in padurea Cernica si alte paduri de pe langa Bucuresti si din Romania.
In viitorul apropiat, sub umbrela unuia din obiectivele proclamate al acestui proiect "deschiderea pădurii către oameni", (deschidere promovata si prezentata "generic" de promotorii Centurii Verzi, fara sa se explice populatiei ce va insemna de fapt aceasta "deschidere" si care va fi impactul acestei deschideri asupra biodiversitatii / ecosistemelor aceste paduri) vor fi intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, privatizate mascat, sub forma necesitatii de administrare privata a acestora la nivel local, asa cum s-a intamplat pana acum si cu concesiunile de lacuri sau alte bunuri publice, bunuri de care ar fi trebuit sa se bucure toata lumea, (intr-un mod sustenabil) nu doar cativa, adica doar cei care le administreaza.
In cele trei articole de mai jos publicate in portalul Vox Cernica puteti vedea realitatea de fapt cu privire la modul in care este de fapt protejata in prezent padurea Cernica si nu numai:
- Jaf la drumul mare in Padurea Cernica.
- Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
- Protejam padurea Caldararu - Cernica sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste.
- Jaf la drumul mare in Padurea Cernica.
- Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
stire preluata de pe b365.ro :
"Primii copaci plantați pe Centura Verde București – Ilfov 15.000 de pomi au fost sădiți în Bragadiru, Cernica și Brănești
Prinde viață Centura Verde București-Ilfov: au fost plantați primii copaci din viitoarea centură verde a Capitalei, proiect inițiat de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.
Pe o suprafață totală de 3,5 hectare, au fost plantați 15.000 de puieți: stejar, frasin, tei, diverse alte specii tari și salcâm, în funcție de amplasament.
Joi, 31 octombrie 2024, au fost plantați primii copaci ce fac parte din Centura Verde București – Ilfov. De asemenea, tot joi, au fost depuse amendamentele ce legiferează centurile verzi la nivel național prin noul Cod silvic.
Copacii au fost plantați pe trei terenuri din jurul Capitalei, în Bragadiru, Cernica și Brănești. Terenurile au fost puse la dispoziție de către Ministerul Mediului, prin Romsilva (zona pădurii Pustnicu) și de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR (nodurile Autostrăzii Bucureștiului A0 cu DN6 și cu A2). Îngrijirea plantației până la starea de masiv revine Romsilva, respectiv CNAIR.
Centura Verde presupune și protejarea pădurilor. În județul Ilfov avem păduri doar pe o suprafață de 16%, în condițiile în care suprafața minimă pentru aer curat este de 30%.
Codul silvic se află în procedură de urgență încă din această primăvară, însă o să intre pe agenda Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic pentru dezbateri, luni, 4 noiembrie 2024, și urmează să fie supus la vot în cadrul comisiei, marți, 5 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele trei comisii raportoare, înainte de a ajunge în plenul Camerei. Camera Deputaților este forul decizional.
Principalele obiective ale proiectului Centurii Verzi București-Ilfov sunt punerea sub protecție a puținelor păduri rămase în Ilfov, împăduriri și reîmpăduriri, respectiv deschiderea pădurii către oameni.
Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de contextul actual al poluării dramatice din București și din alte orașe ale țarii, coroborat cu tăierile îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei și a altor zone periurbane. Platforma reunește sub umbrela sa, întrun demers apolitic, susținerea a peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale, spun reprezentanții Platformei."
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.