b17-42-30267
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Zilele aceastea, comuna Cernica prin Primaria Cernica si in special satul Tanganu este gazda unei echipe mixte de istorici, arheologi, militari americani si romani, care au venit in incercarea de a clarifica si afla adevarul istoric cu privire la anumite evenimente istorice care s-au petrecut acum 74 de ani in cel de-al doilea Razboi Mondial pe teritoriul comunei noastre. Din cei 10 piloti care au cazut in zona comunei Cernica/Ilfov si dati disparuti conform Raportului de zbor nr. 6951 (Lyle Fleener, Clancey, Ballard, McShane, Gindes, Popkin, King, Huhnke, Logsdon, Potvin); cinci dintre acestia au ramas inca neidentificati, acesta fiind scopul principal al misiunii acestei echipe mixte. Alaturi de acestia au fost si unii membrii ai echipei Vox Cernica si care se numara printre foarte putinii martori oculari ai acestor evenimente.

missing in action ploiesti b 17Este vorba despre crancenele dispute aeriene de pe vremea cand americanii ne erau adversari (in primavara lui 1944) in bombardamentele asupra Ploiestului. Protagonisti: pe de o parte aviatia americana, pe cealalta parte aviatia romana sustinuta de cea germana.

Pe teritoriul comunei noastre au cazut doua avioane americane, evident lovite de aviatia locala din acel atat de dramatic an pentru Romania, aprilie 1944. Aviatia americana, cu baza de plecare din Italia (trecuta din 1943 in tabara Aliatilor) a atacat masiv, violent, zona petroliera a Ploiestilor, si normal, Bucurestii unde erau concentrate, armate, unele intreprinderi cu profil militar sau depozite de armament, pulberarii, etc

Deasupra teritoriului comunei noastre, in urma luptelor aeriene au cazut 2 avioane americane. Sa le luam pe rand:

 

 

CALDARARU

Lyle russel fleener caldararu cernica 23 aprilie 1944Primul avion, un bombardier, a fost lovit de antieriana locala, a cazut deasupra satului Caldararu. Unele ramasite ale acestuia (motorul/radiatorul au cazut in zona fostului magazin satesc al lui Nea' Mișu-la Cooperativa, spre lac (pe vremea aceea islaz/mlastina) iar o aripa a cazut lovind biserica din sat. In zilele urmatoare, o mitraliera chiar a fost expusa de catre un satean la podisca casei......Unul dintre pilotii bombardierului (B17 #42-30267, Hustlin‘ Huzzy, din 8th Airforce, 97th Bombardment Group, 341st Bombardment Squadron) identificat ca fiind Lt. secundar Lyle Russel Fleener - #O-816280) a decedat si a fost inmormantat in cimitirul din Balaceanca (in cea de-a treia categorie a cimitirului, a celor "straini"), cu toate documentele oficiale de rigoare (certificat de inmormantare, inregistrarea in registrul bisericii Balaceanca etc). Apoi, la 1 ianuarie 1946 ramasitele sale au fost mutate in Cimitirul Militar American  din Sinaia.

Ardennes American CemeteryIntr-un final acestea au ajuns in cimitirul american din Belgia in localitatea Neuville-en Condruz. unde mai tarziu, familia acestuia a decis ca acesta sa ramana in acest cimitir. Cel de-al doilea pilot s-a parasutat, a fost recuperat, acordandu-i-se primul ajutor medical la spitalul din Balaceanca si apoi transferat la un spital in Bucuresti. Din cate s-a mai auzit si-si mai aduce aminte unul din martorii oculari, un alt pilot (nu stim inca numele) a fost gasit carbonizat pe mitraliera, printre ramasitele calei avionului cazut la Caldararu.

 

 

 

 

lyle russel fleenerCertificatul de inmormantare descoperit de colegul nostru Dl. Nicolae Ciotoran in arhiva bisericii din Balaceanca continea urmatoarele date:

Primaria Balaceanca
Registru de stare civila – decedati 1944

Nr. crt. 53
Data inregistrarii: 24 iunie 1944
Anul, luna, siua si ora mortii: 23 iunie 1944 ora 10
Prenumele, numele , profesia si domiciliul: Flecner Russel domiciliul nu se stie (n.r. nume eronat trecut in certificat sau preluat eronat din certificat, numele real fiind Lyle Russel Fleener)
Locul si data nasterii: America U.S.A.
Varsta: 22 ani
Prenumele si numele parintilor: Nu se stie
Prenumele si numele sotiei, sotului: Nu se stie
Locul mortii cand nu s-a intamplat la locuinta mortului: Comuna Balaceanca
Aratarea actului de inregistrare a mortii: Moarte confirmata de medicul comunei Bobesti, Judet Ilfov
Eventualele intamplari sau observatii inainte de semnare: Declaratiunea facuta de DL. Ion Nichita de ani 39 de profesie seful postului de jandarmi Balaceanca

Ofiter al starii civile: Primar V. N. Calarasu

Notar N. Dumitrescu

 

Lt.Fleener along with his Co Pilot were KIA over Ploesti oil fields Rumania 1944 97th BG , 15th AFDe asemenea, va prezentam si un raspuns al Parohiei Balaceanca catre Mitropolie, din 1945, cu privire la persoanele decedated din timpul acestor confruntari aeriene:

"Dosar 1/1945 pagina 81

Adresa catre Protoieria Ilfov II (Sud). Din 3 oct 1945

La ordinul Nr. 718/945 si in conformitate cu ordinul Sf. Mitropolii nr. 7687/945 anem onoarea sa va raportam ca in raza acestei parohii , in timpul bombardamentelor a cazut un avion si a fost gasit mort lt. Russel Flecner, locotenent american si a fost inmormantat de autoritatile comunale in cimitirul satului . un alt  al carui nume nu-l cunoastem a fost gasit ranit si dupa ce a fost pansat la spitalul din localitate a fost trimis autoritatilor superioare cu rugamintea de a …"

 

TANGANU

Malu mare tanganu avion american prabusireAl doilea avion, de data aceasta un avion de vanatoare, a cazut pe teritoriul comunei noastre, concret pe locul numit “Malu-Mare”, in imediata apropiere a satului Tanganu-Moara. Acesta, dupa ce a fost lovit de un avion adversar,  in incercarea sa disperata de a ateriza fortat pe lunca Dambovitei, nu a reusit manevra si s-a infipt adanc in exact curba pe care o facea vechiul curs al Colentinei catre Dambovita aflata la circa 250 metri. In acea curba terenul era, malos, bogat in aluviuni. Impactul a fost atat de dur incat, spun martorii oculari, din micul avion nu a mai ramas “la vedere” decat coada si o parte din fuselajul inferior. Surprinzator, acest trist eveniment, binecunoscut de localnici a ramas “in adormire” pana in anii 1959-1960, atunci cand, o echipa controlata normal si probabil, de armata romana, a scos la iveala structura metalica a avionului, parasutele, osemintele celor doi aviatori decedati si… munitia activa. Aceasta a fost explodata, controlat , de specialisti militari genisti.

malu mare tanganu moara cernica loc prabusire avion vanatoareDupa acest eveniment care , desigur a ramas in memoria multor tanganeni (oameni maturi si copii) s-a asternut tacerea. pana acum in 2018 cand, echipa complexa trimisa de SUA incearca acum, dupa aproape 60 de ani sa afle ce s-a intamplat cu cei cinci aviatori disparuti in duelurile aviatice deasupra comunei noastre.

Ne vom stradui, in continuare, cu fortele noastre locale sa dezlegam acest mister si sa va tinem la curent cu noile descoperiri. Este si in interesul nostru de cernicasi cunoscatori ai acelor fapte petrecute pe teritoriul comunei noastre si invitam pe toti cei care pot sa ajute in clarificarea acestor evenimente petrecute pe teritoriul comunei noastre, sau la corectarea unor date de mai sus, sa ne contacteze. A se accesa si linkuri-le de mai sus pentru o mai completa intelegere a contextului acestor batalii si evenimente care au avut loc in spatiul aerian al comunei noastre.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV