- Scris de Vasile Bolboja Vasile Bolboja
- Categorie: Opinii Opinii
- Publicat: 10 August 2023 10 August 2023
- Creat: 10 August 2023 10 August 2023
- Accesări: 954 954
În anii 1970 au apărut cele două principii care trebuiau să revoluționeze sistemul socialist care dădea semne de… obosire, învechire, ineficiență economică…
Acestea erau autonomia locală și principiul conducerii democratice. Erau prezentate realist la cursurile de la Academia de Studii Economice de profesori eminenți precum Constantin Pintilie, Mircea Coșea, Emil Zorlențan, Miu Dumitrescu și alții la cursurile lor de economie politică, conducerea unităților economice sau comert exterior.
Aceștia, încă din anul 1973!, au subliniat, printre altele, că proiectele de înnoire ale economiei socialiste au mari lacune … De exemplu principiul democratismului socialist impune de fapt … o răspundere colectivă pe fondul unor decizii personale… Adică simplu spus … conducere personală, răspundere colectivă… Cu consecințele de rigoare… Azi, după vreo 50 ani, în plin neocapitalism, constatăm vreo schimbare ?
Consiliile comunale, județene, consiliile firmelor de stat și particulare, dar mai ales cele luate de guvern prin HG, care au consecințe de lege !, se depărtează de aceste postulate,,,? Adică… semnatarii își asumă răspunderea individuală pentru deciziile luate !. Nu. Pentru că ei sunt aleșii instituției pe care o reprezintă (sau) la nivele superioare “ale poporului suveran”…
Așadar ....Aceiași Mărie, cu altă pălărie…!
La cursul de comerț exterior, încă de atunci se spunea studenților că politica românească în acest domeniu va avea consecințe negative… Adică exportul în exces va duce la dezechilibre economice interne. Infirmau unul dintre postulatele socialismului cum că contradicțiile (inerente unei societăți) nu vor duce la cele antagonice. Cum ar fi cel, recunoscut (chiar semioficial !), între producție și necesitățile de consum ale unei societăți socialiste… Consecințele s-au văzut în deceniul 9 al secolului trecut… Pe fondul unui export necorelat cu consumul intern au apărut inerentele lipsuri care au avut consecințele binecunoscute..
În atenția conducătorilor de atunci a fost de… salvare a economiei socialiste și evident a sistemului… A fost, dacă vreți, un pas înainte față de cunoscutele reforme propuse de noul lider comunist, Mihail Gorbaciov… Adică transparență și reconstrucție… Unii lideri socialiști i-au declarat că aceste măsuri de salvare a sistemului au fost luate și în/de către tările lor… Printre ele și România…. Dar..
Dar viața a curs tot înainte și spre finele anilor ‘80 tot sistemul socialist s-a prăbușit. Mai mult decât atât în 1991 …. și fostul URSS…
Ne întoarcem la titlul nostru - în esență, și nu numai la noi, s-au schimbat (prea) multe… Oamenii simpli nu prea le văd…
10 August 2023 Vasile Bolboja
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.