Epoca de aur a comunei Cernica. Prezent

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In anii de gratie 2018, tot mai multi romani care au "prins" anii dinainte de 1989 isi pun intrebarea, interesanta de altfel, daca nu cumva, se numara printre cei care, chiar au fost norocosi ca au prins asa-zisa epoca de aur, "golden eij-ul" nu doar al domeniului muzical, ci si acela al modului general de munca si viata.

Incepand cu anii '90, in "veselia" generala care a cuprins Romania "libera" ar fi fost o blasfemie sa-ti pui o asemenea intrebare, si inca ar mai fi daca ceea ce am vedea ca se intampla in jurul nostru (la nivel de comuna si la nivel de tara) ar fi altfel decat ceea ce este.

Marea problema si dilema in a decide daca aceasta intrebare este si una “justificata” si nu doar interesanta si eventual “curioasa” este ca, dupa aproape 30 de ani de la (numiti Dvs. ce a fost atunci), inca nu avem o comparatie si un bilant net (official), a ceea ce a fost pozitiv si a ceea ce a fost negativ (24 de ani sub Ceausescu) si 29 de ani sub “economia de piata”.

Aceasta comparatie a fost facuta probabil

(cu exceptia unor incercari ale unor persoane mai avizate) doar intuitiv, la nivel individual, de multi dintre noi (si doar pentru persoana noastra) si pentru fiecare rezultatul a fost fie pe plus, fie pe minus sau neutru, in functie de cum a stiut fiecare, sa “inoate” in noile valuri aduse de data asta nu de tancuri si de asemenea in functie de cum a putut sa depaseasca momentele critice inerente de pe parcursul vietii.

Inainte de orice incercare de a face aceasta comparatie, cel mai important ar fi formularea unor intrebari cu adevarat relevante pentru ceea ce inseamna viata oamenilor si care sa caracterizeze aceasta viata nu doar din perspectiva unor cifre seci, a unor statistici reci si care pentru omul de rand de acum, nu sunt deloc impresionante.

romania inainte si dupa 1989De asemenea, aceasta comparatie ar trebui sa considere si noile descoperiri in domeniul neuro-stiintei si sa inlature factorii potential perturbatori ai obiectivitatii rezultatelor posibile, cum ar fi de exemplu faptul ca, oamenii pe masura inaintarii in varsta, (pe langa “prosteala” inerenta si mereu scoasa in evidenta de generatiile urmase) au tendinta sa-si aminteasca doar amintirile placute din trecutul lor, iar pe cele neplacute sa le “uite”, tendinta de altfel foarte naturala si sanatoasa.

Oricum, chiar daca aceasta comparatie generalizatoare si nu doar “moralizatoare” ar exista oficial si formal si ar cuprinde si indicatori cu adevarat relevanti (si care sa reflecte nu doar PIB-ul, care creste an de an), ar fi clarificatoare doar pentru generatia de acum si nu si pentru cea de peste inca 30 de ani de acum incolo…si de peste 100 de ani si tot asa.

In portalul Vox Cernica, nu ne-am propus sa facem aceasta comparatie de mare amploare a plusurilor si minusurilor intre ceea ce a fost in comuna Cernica inainte de 1989 si ceea ce este acum, ci doar incercam sa va prezentam unele dintre aceste “amintiri”, si placute si neplacute in incercarea de a ramane obiectivi, chiar daca nu intodeauna reusim acest lucru.

Materialul prezentat in continuare, reprezinta un capitol din cartea scrisa in 1983, de Gheorghe Graur Florescu: “Popasuri in imprejurimile Bucurestiului” si unde autorul prezinta pe scurt atractiile turistice istorice si naturale ale comunei Cernica. Printre acestea sunt prezentate de asemenea reperele geografice ale comunei, Manastirea Cernica, strandul de pe lacul Cernica (din pacate acum, fostul strand), descoperirile arheologice de la Caldararu, cateva biserici, alte atractii turistice din zona Cernica.

Ataşamente:
Accesează URL-ul (/attachments/article/580/Cernica_zona_turistica_atractii_turism_strand.pdf)Popasuri in imprejurimile Bucurestilor[Gh. Graur Florescu]

Locuitorii din comuna Cernica, cei din generatia, asa zisa “de sacrificiu” si care au prins si “epoca de aur” dar si pe cea de "carton" si pe cea de "tranzitie” (apropo ce parere aveti, s-a terminat oare sau nu ?!) citind acest capitol, vor intelege si de ce am inceput in acest mod, prezentarea acestui material.

Doar daca ne gandim la ceea ce a fost odata lacul, padurea si strandul Cernica si ce a devenit acum si tot ar fi de ajuns pentru justificarea acestei introduceri.

Ar fi total aiurea sa ne fie rusine, sa negam, sau sa ne prefacem ca nu vedem, sau ca am uitat ceea ce a fost totusi pozitiv, in aceasta “epoca de aur”, indiferent de ideologii, curente, trenduri si proteste, prezente si viitoare si in acelasi timp ar fi total aiurea sa nu recunoastem ca in acele timpuri, cineva reusea sa dea o directie, o viziune, chiar daca doar poleita si impusa cu mijloace neortodoxe.

Acum cand, “ortodoxia” si la propriu si la figurat, nu mai e daramata sistematic, ba din contra, acum cand exista toata libertatea de alegere de a fi pozitivi si constructivi si chiar expresivi si de a fi de folos si comunitatii, reusim doar sa ramanem siderati la modul cum, pe altarul vremurilor pentru care ne-am “sacrificat” noi astia mai “purii”, anumite resurse, nu doar naturale, nu reusesc sa mai lucreze (sustenabil sau macar neo-sustenabil) si in slujba comunitatiilor locale sau mai putin locale.

Comunitatilor nu le ramane decat sa asiste in continuare la concursul de frumusete, de cele mai multe ori televizat, in care li se vorbeste in termeni simpli, ca pentru comunitati, de marile avantaje de a avea rabdare sa fie terminata “tranzitia” si sa asculte rabdatori si in continuare mesajele televizate si mai de curand cele informale de pe Facebook pentru a intelege mai bine directia si "viziunea" catre care aceste comunitati se indreapta.

Va dorim lectura placuta si de ce nu, “vizionare” placuta in continuare…

Acum desecretizat. Planul de Sistematizare al comunei Cernica-1970. Canal si port Dunare-Bucuresti-Glina.

Padurea si lacul Cernica aur este ?! Sau loc pentru picnic si vile este !?

Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Apocalipsa a sosit. La Caldararu, Cernica. Dezastru ecologic de proportii.

Bombardament in Caldararu - Nisipurile de Aur

Traim in Fundeni sau in Cernica ?! Dovezi limite teritoriale. Interviu cu Nicolae Ciotoran, istoric local Cernica.

Monumente istorice. Comuna Cernica

Atractii turistice Cernica

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV