Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

A vorbi despre "democraţie" fără a face un minim şi necesar istoric este... nedemocratic. Pe cernicaşii noştri nu-i interesează detaliile care vin din istorie. Şi totuşi... cuvântul a apărut  în Grecia antică. Mai precis în Atena democratică. Cuvintele greceşti care compun cel mai uzitat cuvânt modern sunt clare: demos=popor, craţie=putere. Păi cum să-şi exercite un popor puterea? A fost întrebarea capitală care s-a pus la naşterea acestei idei? Grecii au decis: prin votul oricărui cetăţean liber. Si, astfel s-a ajuns în anii noştri....

Deci, primul şi cel mai important atribut al democraţiei este acela de a vota liber. Fără constrângeri, fără influenţe, fără... avantaje materiale sau de orice altă natură. Adică aşa cum îi dictează conştiinţa, interesele economice de perspectivă şi opţiunile politice ale votantului. Să nu se înţeleagă prin "interese economice" cele imediat- materiale, atât de uzitate în comuna noastră şi neo-democraţia românească.

 

În majoritatea ţărilor lumii votul nu este obligatoriu. Nici în România. Această libertate de "a vota sau a nu vota" trebuie înţeleasă aşa cum a fost ea gândită  de precursorii democraţiei. Concret  spus: cei care, din diferite motive, nu  votează, nu fac nimic altceva decât să dea un "cec în alb" sau dacă vreţi "o procura fără... notar" acelora care sunt decişi să voteze. Indecizia în momentul votului sau alte interese personale sau de grup nu constituie o... decizie. Pentru indecişi au votat cei care sunt... decişi. Repetăm este regula de aur a democraţiei.

În democraţiile avansate din Occident prezenţa la vot este, de regula sub 50%. Şi nimeni nu-şi face vreo problemă, nu contestă valabilitatea votului. Pentru indecişi (majoritari) decid cei decişi (minoritari). Democraţia nu a găsit, încă!, o altă soluţie pentru ezitanţi care în cele din urmă sfidează democraţia. În decursul istoriei au fost aprige bătălii pentru votul universal. Sacrificiile au fost imense: mulţi, mulţi ani de puşcărie pentru cei care  au susţinut acest drept. Ba, unii au plătit cu viaţa. Şi atunci cum îşi motivează cetăţeanul nostru modern, beneficiar al avantajelor obţinute prin lupta şi sacrificiile predecesorilor neputinţa sau voinţa de a nu participa la vot? Că a fost căldură, că a fost ploaie, că secţia de votare a fost prea departe, că nu a putut să-şi sacrifice sfârşitul de săptămână, că a primit unele "indicaţii"... superioare! Că motive de a nu vota noi nu vedem decât dezinteres, comoditate, dispreţ faţă de perceptele democraţiei... Mai clar spus "lasă-i pe alţii să voteze". Să o spunem pe şleau "alţii" au votat şi pentru comodul, indolentul nostru. Sau partizanul politic al unei anumite idei.. Dar şi acesta este obligat să-şi însuşească  votul celui care s-a sculat de dimineaţă sau şi-a sacrificat "aţipelul" de după-amiză pentru a-şi manifesta o datorie cetăţenească. A te ascunde dupa necetăţenescul şi laşul "eu nu am votat, deci nu am nici o răspundere" nu este valabil  într-o ţară membră a UE. Culmea este ca unii prin nevotul lor susţin că de fapt au avut o opţiune. Să fie clar: orice opţiune se manifestă prin vot. Democraţia nu a prevăzut nici o altă variantă.

A vota este un drept şi o cinste pentru  cetăţenii oricărei ţări. Inclusiv pentru cetaţenii  României. Şi evident pentru cei din comuna noastra.

Comentarii   
Guest
0 # democratia...ha .ha.haGuest 25-08-2012 14:26
din pacate, democratia ca si comunismul sunt doar concepte folosite de cateva grupuri de persoane...pent ru a tine masele sub control...cu ocazia referendumului din iulie...s-a vazut clar cat valoreaza democratia in Romania...si ca puterea poporului e doar o poveste de adormit si eventual speriat copiii...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V Bolboja
0 # Realitate si manipulareV Bolboja 05-09-2012 09:43
Pentru cuvantul “democraţie” am folosit o definiţie de dictionar, unanim acceptată, unanim uzitată. Pentru că ţinta demersului nostru era altul decât a lamuri pe vizitatorii noştri semnificaţia cuvântului “democraţie”...
Deci să revenim cu un scurt comentariu (cu valenţe strict personale!) al celui mai uzitat cuvânt din istoria omenirii.
Da, democratia nu este un mod de existenţă, organizare, stare sau ce vreţi dvs. a unei ţări/naţiuni. Este cel mai des uzitat cuvant din propaganda oricărei... dictaturi. Da, dictaturi! Pentru că, după părerea semnatarului acestui articol omenirea (încă din sclavagism) s-a aflat sub dictatură. Noi am descoperit cel puţin 3 feluri de dictaturi. Desigur mai sunt şi altele...
Prima este, indiscutabil, cea militară: a lui Alexandru cel Mare, a lui Cezar, a lui Napoleon sau mai recentele dictaturi sud-americane: cea argentiniană (a lui Videla) sau chiliană (a lui Pinochet). Apoi cele politice unde înscriem, fără ezitare!, pe cele din ţările socialiste. Intre ele oscilăm a-l plasa pe călăul secolului trecut, Adolf Hitler. Şi urmează cea mai puternică, cea mai răspândită, o adevarată învingătoare: dictatura averii. Toate au în panoplia lor propagandistică eternul cuvânt “democratia”. Are priză la public. Avem democraţie sclavagistă, democraţie capitalistă (cu variante) şi evident cea socialist/comun istă cu o altă multitudine de variante: sovietică, albaneză, chineză, iugoslavă, cubaneză... Şi evident românească.
Să ne oprim la ultima dictatură: cea a averii. Este cea mai “umana”, cea mai ascunsă, cea mai parşivă şi, in acelasi timp cea mai... dură. Pai, cum se manifestă? Să luăm un exemplu la îndemană: eliberarea pe cauţine a unor infractori. Dacă este un amărât de ţăran care a furat căţiva stiuleţi de porumb de pe o proprietate privată cum spunem noi ilfovenii/cerni caşi: “puşcăria îl mănâncă”. Dacă este un bogatan care a furat statul cu milioane de euro are dreptul la eliberare pe cauţiune. O plăteşte (că are de unde) îşi aranjează avocaţii, martorii şi unele etaje superioare ale justiţiei şi va deveni “liber ca pasărea cerului”. Să mai intrăm şi în alte amănunte ale dictaturii averii prin care favoriţii beneficiază de faimoasa triadă: megavile - maşini de lux - femei aşiderea. Şi plasarea în celebra revista a bogătanilor lumii, Forbes. Mai trebuie şi altceva?
Credem că l-am lămurit pe simpaticul şi consecventul nostru vizitator/colab orator care este adevărata noastră opinie faţă de “democraăie”.
Care nu este diferită de a dumnealui..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV