Catagrafia din anul 1810 a eparhiei Ungrovlahiei, din care extrag datele referitoare la satele ce compun comuna Cernica (este prima catagrafie ce s-a facut in Tara Romaneasca) se afla in doua condici manuscrise pastrate la Academia Romana. Condica Nr. 1457 cuprinde catagrafia judetului Ilfov. Datele acestei catagrafii sunt destul de amanuntite, mai ales pentru vremea pentru care a fost facuta. La fiecare sat in parte este citata starea materiala a bisericii cu hramul si odoarele ei, este trecut numarul caselor, al familiilor cum si al sufletelor respective. Clericii sunt trecuti cu virsta, originea, starea intelectuala, familia,anul si numele arhiereului hirotonisitor. Aecasta catagrafie a fost intocmita la anul 1810 din indemnul si pentru trebuinta rusilor. Acestia tineau ocupate Principatele Romane inca din anul 1806, si cum gindul lor era sa nu mai iasa din ele, incepusera sa ia masuri potrivite cu gindurile ce nutreau.

Satul Balaceanca- sud Ilfov plasa Sabarul
Case 30, suflete parte barbateasca 54 si femeiasca 65, peste tot: 119, amestecatura rumani i tigani. Biserica de gard veche,hramul Adormirea Precistii neindestulata cu vesminte i carti. La aceasta biserica se afla un preot: Preot Radu sin Nicolae, 45 de ani, cu citire buna, fara nici o patima si neglobit, de neam ruman, fecior de mirean, hirotonisit de parintele vladica Tevaidas chir Meletie, cu blagoslovenia raposatului mitropolit Cozma in leat 1792, februarie 5, pe biserica ot sat Mariuta si mutat la aceasta biserica in leat 1793 maiu 15, cu pecetluit proin mitropolitului Filaret. Sotia lui Despina 38 ani (fol.66v-67)
Dupa Anuarul Casei Bisericesti din 1909 pag. 68 parohia Balaceanca are biserica de zid cladita in 1870 si recladita in 1884 de boierul Eftimie Diamandescu. Hramul este acelasi dar anul cladirii pare nesigur fata de informatia catagrafiei. Satul Catel dinpreuna cu catunile Manolache si Caldarar- sud Ilfov plasa Mostistei
Case 76, parte barbateasca 155, femeiasca 163, peste tot 318: rumani, sirbi. Biserica de lemn buna cu hramul ierarhului Nicolae facuta de sateni pa mosia dumnealui Dudescului cu un rindu de vesminte de cit vechi cu cartile toate deplin. La aceasta biserica se afla slujitori: Popa Nicolae sin popa Stoianu26 ani, slabu la citire, neglobit, din neam ruman, fecior de preot si s-au preotit de preasfintia sa mitropolitul Ignatie la anul cu leatu 1810, maiu 28, pa seama satului Catel, unde sa afla slujitor si acum. Preoteasa lui Zmaranda. Margaritapreoteasa vaduva(fol. 138v, 285f)
Dupa Anuarul Casei Bisericesti din 1909 pag 74 biserica catunului Catelu filiala la parohia Dudesti, pastreaza acelasi hram-Sf. Nicolae -si s-a cladit la anul 1833

Satul Tinganu dinpreuna cu moara Cernica- sud Ilfov plasa Mostistei

Case 110, parte barbateasca 180, femeiasca 220, p.b.33, f 28, p.b. 4, f. 2 peste tot 467:Rumani, Suditi nemtesti. Tigani ai manastirii Vacarestilor. Biserica de zidu, metoh al manastirii Vacarestii, cu hramul Streteniia, facuta de Radu Voda pa mosia manastirii, vesminte lipsa toate, cartile toate lipsa. La aceasta biserica se afla slujitor Popa Dragomir sin Marin 48 ani, slabu la citire, neglobit, din neam ruman, fecior de mirean, s'au preotit de preaosfintia sa mitropolitul Cozma, la anul cu leatu 1788, octombrie 19, pa numele satului unde sea afla si acum slujindu. Preoteasa lui Tudora, fiu Panait 7 ani, invata ceaslov romaneste, fete:Stoiana, Tudora (fol. 204v-207f)
Dupa Anuarul Casei Bisericesti din 1909 pag 85 - Biserica parohiei Tinganu poarta azi Hramul Adormirea si s-a zidit in vremea lui Barbu Stirbeiu si a patriarhului de Ierusalim Chiril in anul 1853 august P.S.-Gasesc de cuvinta sa dau explicatia intelesului unor cuvinte vechi, care astazi au esit din uz:
Catagrafie= recensamint, inventar.
Sud     = judet
i           = si
Sin      = fiu
Chir     = titlu rezervat boierilor mari si mitropolitului
Ot        = din
Proin   = fost
Cit       = stamba lustruita si inflorata(care azi se imbraca scaunele si saltelele)

Comentarii   
crispat
0 # Vrednic este...crispat 20-11-2009 11:43
...autorul acestui articol de toată lauda şi mulţămirea, că tare s'a mai ostenit a scormoni prin hrisoave şi a ne lumina cu lucruri întru zidire şi mirare. Că şi noi, dac'am fi făr' de patimă şi neglobiţi amar de soartă, poate ne-am gândi mai cu sfială la răotatea zilelor de pre urmă, când veşminte la multe mâini şi cărţi de joc s'ar mai găsi, când nemţii sudiţi, sârbii, ţiganii şi rumânii deopotrivă's de buni la cetit Libertatea, dară păcatele noastre făcut'au din Streteniie jalnică adormire, iară din patimă înălţat'au steag de domnie.
Întru cercetare:
ro.wikisource.org/.../...
dictionare.edu.ro/search.php?cuv=gloab%C4%83
ro.wiktionary.org/wiki/steag_de_domnie
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV