Tipărire
Categorie: Politica Politica
Publicat: 05 Decembrie 2012 05 Decembrie 2012
Accesări: 3055 3055
vot

Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Foto: Adrian Fota

Democraţia are un principiu tulburător de simplu: "dictatura majorităţii". În termeni mai simpli şi în formulare mai concretă aceasta expresie înseamnă "dictatura lui jumătate + 1". Să explicăm cât se poate de concret: dictatura a jumătate plus 1 se referă, atentie!, numai la cei care votează.

 

Dar sunt mulţi care nu votează. Ei nu intră în acest calcul! Este problema lor strict personală că nu folosesc una dintre cele mai importante cuceriri ale libertăţii omului. Adică libertatea ca alegatorul să opteze pentru acela pe care consideră că poate să reprezinte cel mai bine interesele sale economice, sociale, politice, umane. Că la actul de decizie şi de conducere al unei colectivităţi nu participă toţi componenţii. Participă doar prin reprezentanţii săi.

Adică aceia pe care i-a ales în mod democratic: liber, neinfluienţat de nimeni, secret, conform intereselor şi opţiunilor sale strict personale.

Până aici totul este simplu. Lucrurile se complică atunci când unii electori nu se prezintă la vot. În cazul în care cei aleşi nu corespund cerinţelor... nevotanţilor, ei se ascund, cu laşitate, sub flamura: "eu nu i-am ales". Doresc şi tind să devina nişte eroi sub plapuma călduţă: "eu nu l-am votat pe X". Eroare fundamentală: au votat. Au voat prin aceia care.. s-au dus la urne. Le-au dat o "procură în alb" acelora care şi-au îndeplinit aceasta cetăţenească indatorire. Este un respect pentru legile ţării, pentru cetăţenii ţării, pentru sacrificiul înaintaşilor care au luptat unii sacrificându-şi libertatea şi chiar viaţa pentru ale oferi celor de azi dreptul şi, până la urmă obligaţia, de a vota.

Reputatul academician Dinu Giurescu a atras atentia romanilor ca prin neparticiparea la vot facilitam altora dreptul de a decide in tara noastra, in Romania. Bunaoara maghiarii participa masiv la vot trec pragul de 5% si devin o "mireasa asiduu curtata de falnicii flacai romani". Adica partidele politice indiferent de culoarea lor doctrinara. Si astfel in perioada postdecembrista UDMR-ul a inclinat permanent balanta politica dupa interesele etniei pe care o reprezinta. Si culmea nu ca partid politic inscris dupa legile romanesti...

Aşadar trebuie să ne manifestăm, în felul nostru, opţiunile în faţa urnelor. Este o datorie cetăţenească, umană, un respect pentru sacrificiul înaintaşilor, o datorie faţă de noi înşine, faţa de familiile noastre, faţă de speranţele noastre.

A-i lăsa pe alţii să decidă pentru noi este un act strict personal. Dar şi o asumare a deciziilor pe care le iau vecinii, concetăţenii, conaţionalii noştri.

Dacă nu avem curajul să ne prezentam la vot măcar să avem bunul simţ să ne asumăm opţiunile altora.